28 Mart 2013 Perşembe

Varantlarda Gune Baslarken - 28 Mart 2013

Dun 84,155 puandan gune baslayan IMKB 100 endeksi 1. Seansta yasamis oldugu deger kayiplarini 2. Seansta gelen alislarla kapatti. IMKB 100 endeksindeki gunluk gerceklesen hareket sinirli kaldi. Endeks 84,195 puandan kapatirken, deger kazanci %0,27 oldu. Sektor bazinda baktigimizda, bankacilik endeksi XBANK %0.08 deger kaybederken, sanayi endeksi %1 deger kazandi.

Yurtici gundeminin ana maddesi Uluslararasi kredi derecelendirme kuruluslu Standard & Poor's’un  not arttirimi var. S&P, Turkiye'nin kredi notunun ''BB''den ''BB+''ya yukseltti. S&P’nin not arttirimi icin ana gerekceleri,  Turkiye'nin artan ekonomik direncine, ekonomik buyumenin  daha surdurulebilir ve politik risklerin cozulmesi icin kaydedilen ilerlemeye olarak siralanabilir. Bu not arttiriminin ardindan S&P’nin Turkiye notu  Moddys’ ile beraber yatirim yapilabilir seviye ulke notunun 1 kademe altinda yerini almis oldu. Sirket haberlerine donersek, yeni bir satinalma ve birlesme haberini gundemde yerini aldi. GSD Holding yapmis oldugu aciklamada, ana hissedari bulundugu Tekstil Bankasi ile ilgili olarak bankacilik sektorundeki muhtemel ortaklik, hisse satisi gibi stratejik opsiyonlarin tespiti ve degerlendirilmesi amaciyla gerektiginde danisman firmalardan gorus ve destek almak da dahil olmak uzere calismalara baslanmasina karar verildigi belirtildi. Anadolu Efes ise yapmis oldugu aciklamada, sirketin yapacagi genel kurula 2012 kar paylarindan 266 milyon TL brut temettu odenmesi teklif edilecek. Bu temettu miktari hisse basina 0,45 TL’ye denk geliyor. Bir diger haber ise, PTT’den. PTT'yi Anonim Sirket haline getirip, posta dagitim sektorunu yeniden duzenleyen "Posta Hizmetleri Kanun Tasarisi" Turkiye Buyuk Millet Meclisi Bayindirlik ve Ulastirma Komisyonu'nda gorusulmeye baslandi.

Yurtdisi gundeminde, bugunde Avrupa’da sorunlu ekonomiler arasinda olan Italya ve Guney Kibris Rum Kesimi on planda. Italya'da hukumeti kurma gorevini alan Bersani'nin Cumhurbaskani Napolitano ile yapacagi gorusmeden cikacak sonuc piyasada yakindan izlenecek olan gundem maddesi. Hatirlatmak gerekirse Italya'nin dunku bes yil vadeli tahvil ihalesinde getiri, ulkedeki siyasi kilitlenmeye iliskin endiselerin baski olusturmasiyla Ekim 2012'den bu yana gorulen en yuksek seviyeye ulasmisti. Guney Kibris’ta ise bankalar, mevduat sahiplerinin nakite hucumunu onlemek  islemlere getirilen siki kontrollerle iki haftadir kapali kalmalarinin ardindan bugun acilacak. Maliye bakanligi genelgesiyle belirlenen kisitlamalara gore  gunluk nakit cekis miktari 300 avro ile sinirlanirken, cek islemleri yapilamayacak ve sirketler ithalat amacli oldugunu belgelendirmeleri durumu disinda, ulke disina para gonderemeyecek. Avro bu gelismeler sonrasinda dolar karsisinda bugun 1.2785 ile yatay seyir izlese de gecen ay 1.3711 ile gordugu seviyeden yuzde 7 kadar deger kaybetmis durumda. ABD ve Asya piyasalari genel olarak ekside islem goruyor.

Hiç yorum yok: