28 Mart 2013 Perşembe

Piyasalara Bakış

Yurtiçinde S&P’den gelen açıklamalar ön planda.  S&P Türkiye’nin kredi notunu BB'den BB+’ya yani yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altına yükseltti. Görünüm ise durağan. S&P not artırımında iyileşen ihracat performansının ana faktör olduğuna vurgu yapıyor. S&P’den gelen not artışı IMKB’nin yurtdışı piyasalara rölatif güçlenme eğilimine sınırlı da olsa destek olabilir. Mevcut durumda Moodys’in Türkiye için kredi notu pozitif görünümle yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altında, Ba1 seviyesinde bulunuyor. Ayrıca hatırlanacağı üzere Fitch Kasım ayında Türkiye’nin kredi notunu durağan görünümle BBB-‘ye yatırım yapılabilir seviyeye çekmişti. 
 
Bu doğrultuda teknik tarafa bakacak olursak sestek konumuna dönüşen 83,250 üzerinde karşılanan seans içi geri çekilmelerin ardından, endeksin kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruduğunu gözlemliyoruz. Gün içerisinde 84,000 direnç noktasını kırma denemelerinin süreceği piyasada, bu seviye üzerindeki hareketlerde alım eğiliminin 85,500 ve 86,500 seviyelerini hedefleyeceğini düşünüyoruz. Aşağıda 83,250 destek konumunu sürdürürken, önceki gün bu seviyenin yukarı kırılmasıyla alınmasını önerdiğimiz kısa vadeli pozisyonlar için şu aşamada yine aynı seviyeyi stop loss noktası olarak izliyoruz.
 
Yurtdışı tarafta ise Güney Kıbrıs konusu ile birlikte ki yardım planının diğer euro bölgesi ülekeleri için model olup olamayacağı konuşuluyor; İtalya’daki poiltik belirsizlik Avrupa kaynaklı riskleri ön plana çıkardı. Dün İtalya’da zayıf geçen ihaleler ve koalisyon umutlarının azalması; merkez sol lider Bersani’nin negatif açıklamaları stres yarattı ile birlikte İtalya bono spreadlerinde CDS’lerinde artışlar yaşandı. 

 
İtalya 5 yıllık ihalede hedeflediği 4 milyar euro olan maksimum tutarın altında 3.91 milyar euro tutarında borçlandı. 5 yıllık İhalede ortalama faiz %3.65'e yükseldi, talep ise 1.22 ile zayıf kaldı. 27 şubattaki bir önceki ihalede ortalama faiz %3.59, talep 1.61 idi.
 
Hafta boyunca Slovenya'da 10 yıllık bono faizlerinin 100 baz puan artması da bizce ilginç bir nokta.
 
Bu doğrultuda dolardaki değerlenme eğiliminin güçlendiğini gördük.  Avrupa borsaları risk iştahındaki düşüşle birlikte satış basısı altında kalırken, Almanya Dax %1.1, İtalya %0.92 ve İspanya %1.13 düştü; ABD tarafında güne satış baskısı ile başlayan S&P 500 endeksi toparlanarak %0.06 eksiyle günü 1562 seviyesinden tamamladı. Ancak toparlanmada düşük hacim etkili olduğunu not edelim. Ayrıca VIX endeksi günü %2.98 artıda kapattı. 
 
Bu sabah ise yeni BOJ Başkanı Kuroda’nın bugünkü açıklamalarında piyasada beklenen parasal genişleme adımlarına yönelik spesifik ifadelerin yer almamasının rahatsızlık yarattığı söylenebilir. Japonya Borsası %1.26 ekside. Ayrıca Çin’de faiz artırımı spekülasyonları da konuşulan konular arasında olmaya devam ediyor. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi Çin’in beklenenden daha erken sıkılaştırmaya gitmesi 2013 küresel büyüme beklentileri açısından en büyük risklerden biri. Son haberlerde bankalara varlık yönetimi ürünlerinde şeffaflık getirecek bazı sınırlamalar getirileceği haberleri ile Çin Borsasında %2.7 sert düşüş var.
 
Bugün ABD’de revize GSYİH verisi, haftalık işsizlik başvuruları ve bölgesel imalat endekslerinden Chicago PMI verileri takip edilecek. Avrupa tarafıdna ise sermaye kontrollerinin utgulanacağı Güney Kıbrıs bankalarının bugün öğle saatlerinde açılması bekleniyor.

Hiç yorum yok: