1 Mart 2013 Cuma

Varantlarda Gune Baslarken

IMKB 100 endeksi dun gunluk bazda %1.49 oraninda  yukselerek 79,333 seviyesinden kapanis gerceklestirdi.

Yurtici ekonomi gundeminde, gunluk bir gazetede yer alan habere gore, Sermaye Piyasasi Kurulu (SPK) Baskani Vahdettin Ertas’in, faize duyarli kesim icin uc yeni yatirim araci hazirladiklarini soylemesi duyuruldu. Ayrica Ertas, mevcut uygulamada sadece kira gelirine endeksli kira sertifikasi ihraci gerceklestirildigini belirterek, uluslararasi piyasalarda uygulanan 4 cesit sukuk ihracina iliskin duzenleme yapilacagi belirtildi.


Sektor haberlerinde, 2012 4. ceyrek finansal tablolarini aciklayan Akenerji 177 milyon TL ciro ve 22 milyon net zarar aciklayarak beklentilerin altinda bir performans sergilerken konsensus ise sirketin 8 milyon TL civarinda net kar elde etmesiydi. Finansallarini aciklayan bir diger sirkette Albaraka Turk olurken, bankanin 4. ceyrek net kari 43 milyon TL olarak gerceklesti. Bir diger onemli haber ise Ziraat Bankasi’nin ozellestirmesiyle ilgili uluslararasi bir finansal yayin kurulusunda yer alirken, habere gore, kamu bankasinin halka arzinin 2014 oncesinde gerceklesmesinin planlanmadigi aciklandi.  Bankanin %20 ile %25 civarinda bir kisminin pay piyasalarinda islem gormesinin beklendigi de haberde ayrica yer aldi.


Yurtdisi gundeminde, bugunun en onemli gelismesi olarak, ABD’de ekonomisinde bugun otomatik harcama kesintilerinin devreye girmesiyle yeni bir doneme girilecek olmasi soylenebilir. Barack Obama’nin israrla savundugu ve Amerikan halkina saglik sisteminde esitlik getirmeyi planlayan Medicare ve Medicaid programlarinda pek fazla kesinti gozlemlenmezken, savunma gibi kalemlerdeki harcamalarin ciddi oranda azaltilmasi saglanacak. Kuresel piyasalara goz attigimizda, ABD’de dun aksam kapanista yataya cok yakin bir performans ile gunu kapatan S&P500 endeksinin devreye girecek otomatik kesintilerden cok buyuk oranda etkilenmemis oldugunu goruyoruz. Almanya’da ise gectigimiz islem gununde DAX endeksi %0.86 oraninda yukselis gosterdi.

Hiç yorum yok: