8 Mart 2013 Cuma

Piyasalara Bakış

Dün ECB Başkanı Draghi’nin nispeten sınırlı yöndeki güvercince açıklamaları euroya destek oldu ve euro dolar paritesi 1.30’un üzerine çıkarak 1.31’lere doğru hareketlendi. Hisse tarafında ise yatay kapanışlar görüldü, Almanya Dax endeksi %0.26 yükseldi. Draghi'nin basın toplantısında her ne kadar olası bir faiz indirimine yönelik güçlü sinyaller yer almadıysa da faizleri sabit tutma kararının, geçen seferki toplantıdakinin aksine, oy birliği ile alınmadığını not edelim. Bu da ECB'nin önceki toplantısına nazaran faiz indirimine daha yaklaştı şeklinde yorumlamak bizce mümkün.
 
ABD tarafında ise bu hafta tarihi zirvesini aşan Dow Jones sanayi endeksi yükselişine devam ederek günü %0.23 yükselişle tamamladı. Ancak ulaştırma endeksinin bu yükselişle iştirak etmemesi oldukça dikkat çekici. (%0.48 düştü) S&P 500 endeksinde ise banka hisseleri öncülüğünde %0.18 artış görüldü. Volatilite göstergesi VIX endeksinde ise %3.47 oranındaki nispeten sınırlı düşüşü not edelim. Bu doğrultuda daha önce de dikkat çektiğimiz  riskli varlık sınıfındaki yüksek getirili kurumsal bonolardaki değer artışının da sınırlı olması ve ABD borsalarındaki yükselişin nispeten düşük hacimle olması soru işareti yaratan bir diğer konu. 
 

Bu sabah Çin’de açıklanan dış ticaret rakamlarında ihracat Şubat ayında %21.8 artışla beklenenin (%8.1) üzerinde gelirken, ithalat ise %15.2 düşüşle beklenenden daha fazla düşüşe işaret etti. İthalat tarafındaki beklenenden sert düşüş yurtiçi talebe yönelik olarak soru işareti yarattı ve bunun yansıması emtia ihracatçısı Avustralya dolarındaki baskıda görülüyor. Geçen seneye göre geç başlayan Lunar Year tatili nedeniyle açıklanan rakamların net gösterge olamayabileceğini not edelim.
 
Bu sabah ise Dolar endeksinde tsi ile 15:30’da açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı öncesinde toparlanma görülüyor. Yen’deki zayıflama ile Japonya’da %2.6 sert yükseliş var. Çin ise hafif ekside. Tarım dışı istihdam rakamında beklenenin çok üzerinde güçlü yönde sinyal verebilecek rakamlar büyüme algısı temelinde dolardaki yükselişe destek olabilir.  (beklenti:160.000 önceki:157.000) Her ne kadar FED Başkanı Bernanke son açıklamalarında tahvil alımlarının devamı niteliğindeki yorumları ön planda olsa da büyümeye yönelik olumlu sinyal veren makro veriler parasal genişlemenin yavaşlatılmasının zamanlamasına yönelik soru işaretlerine  destek oluyor. Bu doğrultuda tarım dışı istihdam ve işsizlik oranından gelecek sinyaller kritik. Bilindiği üzere FED enflasyon oranı %2.5'in üzerine çıkmadıkça ve işsizlik oranı %6.5'in altına gelmedikçe faiz oranlarını düşük seviyede tutmaya devam edeceğini söylüyor. Bugün ABD tarım dışı istihdam rakamları ile birlikte makro veri tarafında Almanya ve yurtiçinde açıklanacak sanayi üretimi verileri takip eidlecek.
 
Avrupa’da ise politik gelişmeler ön planda olmaya devam ederken İtalya’da koalisyon hükümeti kurulmasına yönelik çabalar takip ediliyor. Son haberlere göre İtalya Cumhurbaşkanı, merkez sol lider Bersani'nin hükümet kuramaması halinde siyasetçi olmayan bir ismin liderliğinde yeni bir teknokrat hükümet atamayı değerlendiriyor. Sol lider Bersani’nin destek çağrısına karşı 5 Yıldız Hareketi lideri Grillo ise güvenoyu vermeyeceğini söylediğini not edelim. Senatoda Merkez Sol 121, Merkez Sağ 117, Merkez 22 ve Beş yıldız hareketi 54 sandalyeye sahip ve çoğunluk için 158 sandalye gerekli. Diğer taraftan yeniden seçime gidilmesi konusunun Cumhurbaşkanının görev süresinin 15 Mayısta doluyor olması ve öncelikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması gerekmesi nedeni ile soru işareti taşıdığını not edelim.
 
Yurtiçine bakacak olursak geçtiğimiz hafta başlayan ve 79,000 direncinin yukarı kırılmasıyla güç kazanan kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki hareketin, dün 82,500 hedef noktasından seans içi satışla karşılaştığını gözlemliyoruz. Kısa vadeli yükselişin destek noktasını oluşturan 81,500 üzerindeki hareketletin gün içerisinde devamınını getireceği alım eğilimi kapsamında, 82,500 direncini yakından izlemeyi sürdüreceğiz.
 
82,500 üzerindeki hareketlerin, piyasada 84,200 ve 86,500 seviyelerini hedeflemeyi sürdürebileceğini düşünüyoruz. Bu paralelde 79,000 direnci üzerinde alınmasını önerdiğimiz trade amaçlı pozisyonlar için 81,500 seviyesini şu aşamada stop loss noktası olarak alıyoruz.

Hiç yorum yok: