22 Mart 2013 Cuma

Piyasalara Bakış

Bu sabah Güney Kıbrıs Maliye Bakanından gelen son açıklamalar ile birlikte euroda satış baskısı yaşanıyor. Maliye Bakanı Rusya’dan istenen finansal desteği alamadıklarını açıkladı.  Diğer taraftan ECB'nin Pazartesi gününe kadar çözüm bulunmaz ise Güney Kıbrıs bankalarına acil kredi desteğini (ELA) devam ettirmeyeceğini açıklaması da endişe yaratan konulardan biri.
 
Güney Kıbrıs konusu başta olmak üzere dün açıklanan PMI endekslerinin soru işareti yaratması ile birlikte yurtdışı piyasalar satış baskısı altında kaldı. S&P 500 endeksi banka hisseleri öncülüğünde %0.83 eksiyle günü tamamladı. VIX %10.4 yükseldi. Bu sabah Güney Kıbrıstaki oylama öncesinde Asya piyasalarında Japonya’daki %2.35 sert düşüş ön planda. Çin ise yatayda.
 
Güney Kıbrıs'ta bugün parlamento, 10 milyar euro tutarındaki kurtarma yardımını alabilmek için hazırladığı alternatif planı oylayacak. Plan emeklilik fonu varlıklarına başvurulmasını öngören bir dayanışma fonu kurulmasını ve bankaların yeniden yapılandırılmasını öngörüyor. Plan ayrıca bir süredir konuşulan bankalardan çekilecek nakit miktarına sınırlama getiren sermaye kontrollerini de içeriyor.
 

Güney Kıbrıs piyasalar açısından en önemli konu olmaya devam ediyor ve şu ana kadar piyasalarda görülen sınırlı tepkiye rağmen bizce yakından izlenmesi gerek bir konu olmaya devam ediyor. 
 
Euro bölgesinin en büyük iki ekonomisi Fransa ve Almanya PMI verilerinin negatif sinyaller vermesi  Avrupa'nın büyüme problemine yönelik soru işaretlerini arttırabilir.  Zayıf Çin ve Avrupa PMI’ları ardından ABD’de açıklanan PMI endeksinde ise imalat üretim endeksindeki yavaşlama dikkat çekiciydi. Almanya'da Mart ayı öncü PMI imalat endeksi 50.3'den 48.9'a gerileyerek daralma bölgesine geçti. ABD'de PMI İmalat endeksi Mart ayı öncü rakamlara göre 54.3'den 54.9'a yükseldi. İstihdam endeksi 53.5'den 54.6'a yükselirken, yeni ihracat siparişleri 48.5'den 51.2'ye yükselerek genişleme bölgesine geçti. İmalat üretim endeksinde ise 57.3'den 56.8'e yavaşlama görüldü.
 
Veri tarafında Almanya’da tsi ile 11:00’de açıklanacak IFO endeksinden gelecek sinyaller öenmli olabilir.  ECB 3 yıllık LTRO geri ödeme tutarını açıklıyor. 4 milyar euro bekleniyor. ABD’de tsi ile 18:00’de sanayi üretimi rakamlarına yönelik revizyon açıklanacak.  Yurtiçinde ise Mart ayı KKO açıklanıyor.
 
Yurtiçinde odak noktasında bulunan 26 Mart TCMB toplantısında piyasadaki genel beklenti zorunlu karşılıklarda artışa giderken gecelik faizlerde değişikliğe gidilmeyeceği yönünde şekilleniyor.
 
Teknik tarafta IMKB'de kısa vadeli hareket kapsamında önemli destek noktasını oluşturan 82,000 seviyesini koruma çabasının dün de sürdüğünü gözlemliyoruz. Haftanın son işlem gününde 82,000 desteğini koruma çabasını sürdürecek olan piyasada, bu seviyenin önemini koruyacağını düşünüyoruz. 82,000 desteğini korumayı başaracak hareketler, seans içerisinde yeniden 83,000 seviyesine yönelik atakları beraberinde getirebilir. 82,000 desteğinin kırılması durumunda ise 81,200 seviyesine doğru aşağı baskı oluşma riskini göz önünde bulundurduğumuz piyasada, yeniden yükseliş yönünde pozisyon almak için 84,000 direncinin aşılmasını beklemeyi sürdürüyoruz.

Hiç yorum yok: