18 Şubat 2013 Pazartesi

Piyasalara Bakış

Geçtiğimiz hafta kurlar konusu ön plandaydı. G7 açıklamaları sonrası G20 açıklamalarını da piyasanın geneli herhangi bir sürpriz olmadığı şeklinde algıladı. Hatırlanacağı üzere G7 açıklamalarında piyasa tarafından belirlenen döviz kurlarını destekleyen yöndeki vurgular ön plandaydı. Fakat G-20 açıklamasında yer alan bazı ifadelerin Japonya'nın Yen üzerindeki sözel müdahelelerini kısıtlıyıcı yönde etkileyebileceğini bunun da daha ileride Yen'deki değer kaybına ivme kaybettirebileceğini düşünüyoruz
Bu sabah Japon Yeni zayıflama eğiliminde. Başbakan Abe parasal genişlemeye vurgu yapan açıklamalarına devam ediyor.  Abe, BOJ’un %2 enflasyon hedefine ulaşmak için genişlemeci politikalar ile gerekeni yapacağına,  güçlü Japon Yenindeki düzeltmenin uygun olduğuna vurgu yaptı.  Bugün ABD piyasaları bugün tatil nedeni ile kapalı. Tsi ile 11:00’de ECB’den Nowotny’nin basın toplantısı ve ECB Başkanı Draghi’nin ts ile 16:30’da parlamentodaki konuşması izlenecek.
ABD ve Çin öncülüğünde küresel ekonomide toparlanma beklentileri hakim olmaya devam ediyor. Avrupa’da açıklanan 4Ç GSYİH rakamları daralmaya işaret etse de Aralık ayı sanayi üretimi rakamı ve son açıklanan PMI endekslerindeki sinyaller dip görüntüsü yönünde şekilleniyor. Bu doğrultuda bu haftanın odak noktasında flash PMI endeksleri ve Almanya reel sektör güven endeksi IFO yer alıyor. Ayrıca Almanya yatırımcı güven endeksi ZEW anketi, ABD’de FED toplantı tutanakları (varlık alım programına yönelik yorumlar önemli) konut verileri, enflasyon, bölgesel imalat endekslerinden Philadelphia Fed endeksi ve Japonya dış ticaret rakamları takip edilecek önemli makro veriler.

Siyasi tarafta 24-25 Şubat İtalya seçimleri ise haftanın en önemli konularından biri. Piyasalar açısından seçimlere yönelik en büyük çekince Berlusconi’nin beklenenden daha iyi performans göstermesi olduğunu hatırlatalım.
Büyük resimde ABD’de son açıklanan tarım dışı istihdam rakamının FED’in mevcut politikalarının devamı için yeşil ışık gibi algılanması ve küresel ekonominin ABD ve Çin öncülüğünde toparlanma beklentisi ön planda olmaya devam etse de kısa vadede İspanya, İtalya (24-25 Şubat seçimler) ve Güney Kıbrıs gibi Avrupa kaynaklı riskler ve ABD’de bütçe konsolidasyon riskleri ön planda olmaya aday.
Yurtiçinde ise TCMB’nin PPK toplantısı bu haftanın odak noktasında yer alıyor. Hatırlanacağı üzere son toplantıda TCMB gecelik faizlerde sınırlı oranda 25 baz puan indirime gitmiş diğer taraftan son dönemde kredilerin öngörülenden daha hızlı artmaya başladığına dikkat çekerek zorunlu karşılıklarda sınırlı artışa gitmişti. İç ve dış talep arasındaki dengelenmenin sürdüğüne ve enflasyonun düşüş eğilimine devam edeceğine vurgu yapan TCMB faiz oranlarının düşük tutulmasına ve aynı zamanda da makro ihtiyati tedbirlere devam edeceğine vurgu yapıyor. Bu doğrultuda piyasada beklentilerin çoğunluğu politika faizinde ve gecelik faizlerde değişikliğe gidilmeyeceği yönünde. Diğer taraftan TL ve döviz zorunlu karşılıklarda sınırlı artışa gidilmesi bazı beklentiler arasında.
Ayrıca Hazinenin bu hafta piyasaya 8.5 milyar TL iç borç ödemesi var ve bu doğrultuda bugün ve uarın düzenleyeceği ihalelere gelecek talep önemli. Bugün sabit kuponlu 5 yıllık ve TÜFE’ye endesl 10 yıllık iki ihale düzenliyor. Yarın ise PPK toplantısı öncesindeki 2 yıllık benchmark ve 10 yıllık ihaleler oldukça önemli. 
MSCI Türkiye endeksi yılbaşından bu yana %1 düşüşle yurtdışı piyasalara göre daha kötü performe ederken, MSCI gelişmekte olan piyasalar %1, MSCI Dünya %5.1 ve S&P 500 endeksi %6.6 yükseldi. Bu doğrultuda teknik tarafa bakacak olursak 24 Ocak tarihinde başlayan kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki hareketin, geçtiğimiz hafta 76,500 desteği üzerinde taban oluşturmaya çalıştığını gözlemliyoruz. Hafta içerisinde bu seviye üzerinde oluşacak yükseliş denemelerinin güç kazanabilmesi için 79,000 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda son dört haftadır yaşanan gerilemenin ardından, piyasanın tepki sürecine başlayabileceğini düşünüyoruz. Böyle bir gelişmenin önce 80,000, ardından ise 81,200 seviyelerini hedefleyebileceği piyasada, tepki sürecine yönelik pozisyon almak için 79,000 direncinin yukarı kırılmasının beklemeyi sürdürüyoruz.
 
ykbnk ytr

Hiç yorum yok: