15 Şubat 2013 Cuma

Piyasalara Bakış

Dün Euro bölgesinde beklenenden kötü yönde gerçekleşen 4Ç GSYİH verileri ile birlikte Avrupa borsaları satış baskısı altında kaldı.  GSYİH rakamları ile birlikte ECB’den Constancio’nun negatif mevduat oranlarının her zaman olası olduğu yönündeki vurguları da Euro'daki satış baskısında etkili oldu. Çevre euro bölgesi bono spreadlerinde yükselişler yaşandı. Euro Bölgesinde 4Ç GSYİH ilk rakamlara göre %0.6 daralmaya işaret etti. Beklenti: %-0.4 seviyesindeydi. (önceki:%-0.1)
ABD endekslerinde ise düşük hacimli seyir devam ederken S&P 500 endeksi günü %0.07 artıyla yatay seviyede kapattı. Volatilitenin tarihi diplerinde kalmaya devam ettiğini not edelim. Veri tarafında haftalık işsizlik başvuruları 368.000'den 341.000'e 27.000 kişi gerileyerek beklentilerden (360.000) iyi yönde gerçekleşti. Daha net sinyal veren dört haftalık ortalama ise 1500 kişi artarak 352.500'e yükseldi.
Yurtdışı piyasalarda kurlar konusu ön planda olmaya devam ediyor. G20’den resmi açıklamalar beklenirken Rusya maliye bakan yardımcısı açıklamalarında bildiride kurlara ilişkin bir paragrafa yer verileceğini, Japonya’ya özel bir atıfta bulunulmayacağını vurguladı. Diğer taraftan taslak bildiride G20’nin rekabetçi devalüasyonu engellemek için söz verdiği yönünde ifadelerin olduğuna yönelik dün basında yer alan haberler dikkat çekiciydi. Her ne kadar bu ifade yoruma açık olsa da bu yöndeki haberler Yen'de değerlenme ve borsalarda ise aşağı yönlü baskı seklinde etki gösterebilir. Nitekim haberden sonra Japon Yeninde değer artışı yaşandı.

Diğer taraftan basında yer alan haberlerde Başbakan Abe’nin BOJ Başkanı konusunda karara çok yakın olduğuna dair haberler ön planda. Toshiro Muto ve Kazumasa Iwata iki büyük aday. Japonya borsası %1.1 ekside. Çin, Tayvan ve Vietnam tatil nedeni ile kapalı olmaya devam ediyor.
Bugün ABD’de Empire State İmalat Endeksi, Sanayi Üretimi ve Michigan Tüketici Güven Endeksi verileri açıklanıyor. Yurtiçinde ise işsizlik oranı açıklanıyor. 
Yurtiçinde ise dün turizm istatistiklerindeki revizyonlar açıklandı. 2012 yılı turizm net gelirlerinde yaklaşık 5.4 milyar dolarlık yukarı yönlü revizyon var ve 2012 yılı cari açık rakamında yaklaşık olarak 2.2 milyar dolar civarında iyileşme yaratması bekleniyor.
 
Teknik tarafta güne 77,200 desteği üzerinde dengelenme çabasıyla başlayacak olan IMKB'de, 78,000 seviyesini seans içi harekette ara direnç noktası olarak izliyor olacağız. 77,200 desteği altına yaşanan seans içi sarkmaların ardından, yukarı ataklarının gücünü 78,000 ara direnci test edecektir. 78,000 direnci üzerindeki hareketler, piyasada yeniden 79,000 direncini kırma denemelerini gündeme getirebilir. Bu durumda ise piyasada 80,000 ve 81,200 seviyelerini hedefleyecek potansiyele ulaşacaktır. Bu nedenle şu aşamada devam eden kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki harekette, 79,000 direncini yakından izlemeyi sürdürüyor ve piyasada yeniden yükseliş yönünde hareket etmek için bu seviyenin kırılması gerektiğini düşünüyoruz.

Hiç yorum yok: