22 Şubat 2013 Cuma

Piyasalara Bakış

Parasal genişleme konusunda daha fazla görüş ayrılığı sinyali veren FED tutanakları ardından, dün Euro Bölgesi PMI’larının beklentilerin altında kalması hayal kırıklığı yaratarak piyasalar genelindeki kar satışlarına destek oldu. PMI endekslerine gelecek revizyonlar önemli olsa da açıklanan rakamlar yılın geri kalanı için euro bölgesindeki toparlanmanın gücüne yönelik endişe yarattı. DAX %1.88 düşerken, Cds’lerde yükseliş görüldü. 
Dün Avrupa piyasalarındaki sert satışların ardından gün boyu satış baskısı altında kalan S&P 500 endeksi FED’den Wiiliams’ın açıklamaları ile birlikte etkili olan sınırlı tepki hareketi ile günü %0.63 eksiyle kapattı. FED Williams’ın tahvil alımlarına yılın ikinci yarısında da ihtiyaç duyulacağına ilişkin yorumlarda bulunması ön plandaydı.  Bu sabah vadeli endeksler artıda. Her ne kadar tepki alımları görülse de risk algılamasında gösterge olarak izlenebilecek İsveç kronu ve Avustralya dolarındaki sert yükseliş bizce dikkat çekici.  
Dünkü sert satışlar sonrası USD/JPY’de toparlanma ile hafta sonu tatili öncesinde Asya borsalarında tepki alımları ön planda. Japonya %0.68 artıda kapattı. Çin ekside. Bugün ABD’de açıklanacak önemli bir veri yok. Avrupa tarafında Almanya’da açıklanacak reel sektör güven endeksi IFO endeksinden gelecek sinyaller izlenecek. Ayrıca haftanın en önemli konularından biri olan ikinci 3 yıllık LTRO ödemeleri ile ilgili açıklamalar izlenecek. Piyasadaki beklenti 125 milyar euro seviyesinde. Bu seviyenin çok altında kalabilecek rakamlar soru işareti yaratabilir.

FED’e yönelik soru işaretleri ile birlikte önümüzdeki günlerde ön plana geçebilecek ABD’de ertelenen kamu harcamaları ile ilgili görüşmeler ve 24-25 Şubat İtalya seçimleri endekslerde baskı yaratabilecek diğer önemli konular olmaya devam ediyor. İtalya seçimlerinde piyasalar açısından en büyük çekince Berlusconi’nin beklenenden daha iyi performans göstermesi olduğunu hatırlatalım. Son anketlerde Berlusconi’nin oylarının arttığına dair haberler soru işareti yaratmıştı. Euro bölgesi için önemli risklerden biri de zor durumdaki Güney Kıbrıs’daki ikinci tur seçimler ve bu doğrultuda finansal yardım sürecine yönelik gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz.
 
Yurtiçinde TL ve daha uzun vadeli bonolardaki satış baskısının devam etmesi İMKB üzerinde baskı yaratıyor.  Teknik tarafta kritik 79,000 direnç noktasını aşma denemelerinin dün de başarısız kaldığı IMKB'de, kapanışa doğru 78,000 ara desteği altında satış baskısının yeniden arttığını gözlemliyoruz. Güne 77,200 üzerinde dengelenme çabasıyla başlayacak olan piyasada, 76,500 seviyesini kısa vadeli hareket kapsamında destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 76,500/79,000 arasında oluşturduğu yatay band hareketinde on işlem gününü geride bırakan piyasada, yukarı yönlü bir eğilimi için 79,000 direncinin aşılmasını beklemeyi sürdürüyoruz. 76,500 desteği altındaki hareketlerin ise aşağı baskının devamını getirebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.

Hiç yorum yok: