1 Mart 2012 Perşembe

Gündem (Bugün gündem bir hayli yoğun)

Ab lıderler zırvesı bugun baslıyor. Avrupa bırlıgı'nın ıkı gun surecek toplantılarda yunanıstan yardımını ve uzun vadelı buyumeyı destekleme yollarını gorusmelerı beklenıyor. Lıderlerın, avrupa kurtarma fonlarını buyutme veya bırlestırme konusunda karar almalarıysa beklenmıyor.

Bugun ab lıderlerınden once euro bolgesı malıye bakanları toplanacak.Yunanıstan'a yardım surecının ele alınacagı eurogroup toplantısının tsı 15:00'te baslaması beklenıyor. Toplantı oncesı bruksel'de konusan eurogroup baskanı jean-claude juncker, euro bolgesı'nın yunanıstan'ın eurodan cıkması konusunu gorusmedıklerını soyledı. Juncker, yunanıstan2ın ılk kredı dılımının 20 mart'a kadar serbest kalması gerektıgını ıfade ettı.

New York Borsası, Fed Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarında beklediklerini bulamadı ve geri adım attı. Standard&Poor's 500 Endeksi son 1 yılın en uzun süreli rallisini sonlandırdı. 

S&P 500 Endeksi yüzde 0.5 kayıpla 1,365.68 puana geriledi ve 4 gündür devam eden rallisine ara verdi. Şubat ayında yüzde 4.1 yükselen endeks, üst üste 3. ayını da artıda kapamış oldu. Dow Jones Endeksi ise yüzde 0.4 düşüşle 12,952.07 puandan işlem gördü. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0.7 kayıpla 2,966.89 puana gerilemesinin öncesinde 2000'den bu yana ilk kez 3000 puan seviyesini test etti. Russell 2000 Endeksi ise yüzde 1.6 kayıpla 810.94 puandan işlem gördü.

Altın üreticisi Newmont Mining hisseleri yüzde 4.3, First Solar hisseleri ise zarar açıklamasıyla yüzde 11 değer yitirdi. Apple hisseleri ise piyasa değerinin artmasıyla yüzde 1.4 yükseldi. 

Fed Başkanı Ben Bernanke'nin ilk olarak verdiği parasal genişleme sinyalinin ardından hızlı bir şekilde yükselişe geçen altın fiyatları, Bernanke'nin dünkü konuşmasında yeni bir genişleme sinyali vermemesi nedeniyle sert şekilde satış yedi. Sabah saatlerinde 1780 dolar seviyesinde işlem gören Bernanke açıklamaları sonrası yaklaşık 100 dolar satış yedi ve 1700 doların altına kadar geriledi.

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, ABD Kongresi'ne ülke ekonomisinin durumunu anlattı. Toparlanmanın sürdüğünü belirten Bernanke, ancak büyümenin "inişli çıkışlı ve vasat" olduğunu vurguladı.

ABD Merkez Bankası Başkanı aynı zamanda hiçbir parasal genişleme hamlesi sinyali vermeden,  rekor düşük faizlerin 2014'ün ilerleyen zamanlarına kadar devam etmesini beklediğini aktardı.

Fed'in 12 bölgedeki bankasının şirket liderleri ve ekonomistlerden aldığı görüşlerle hazırladığı Bej kitap raporu'na göre, ABD ekonomisi Ocak ayından Şubat'ın ortasına kadar "ılımlıya yakın" büyüme kaydetti. Rapor, dünyanın en büyük ekonomisinin hızının hâlâ daha düşük, ancak sağlam bir toparlanma içinde olduğuna işaret etti.

Çin'in resmi istatistik kurumu ve lojistik federasyonu, satın alma yöneticileri PMI endeksinin Ocak'ta 50.5'ten Şubat'ta 51.0'a çıktığını açıkladı. 50'nin üzerinde rakamın genişlemeye işaret ettiği endeks, Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine işaret etti. Beklenti, PMI endeksinin 50.9 olarak gerçekleşeceği yönündeydi. Ancak yılın ilk ayındaki rakamların 1 haftalık Çin Yeni Yılı tatili sebebiyle sapmalara sebebiyet verebilir.

Cın'ın onde gelen 100 buyuk sehrınde konut fıyatlarındakı dusus egılımı altıncı ayında da surdu ve cın emlak pıyasaları endeks sıstemlerı creıs tarafından yapılan acıklamaya gore subat ayında  konut fıyatları yuzde 0.3 oranında dususle metre kare basına 8767 yuan oldu.

ABD ekonomisinin 2011 yılı dördüncü çeyrek büyüme oranı yüzde 2,8’den yüzde 3’e revize edildi.Geçen yılın tamamında ise yüzde 1,7 büyüme kaydetti.

Almanya'da yayınlanan sueddeutsche zeıtung gazetesı almanya basbakanı angela merkel'ın avrupa'nın kalıcı kurtarma fonu esm'nın kredı kapasıtesının 750 mılyar euro sevıyesıne yukseltılmesıne yonelık ıtırazından vazgecebılecegını one surdu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), ikinci üç yıl vadeli likidite ihalesiyle bankalara 530 milyar euro kaynak sağladı. 800 bankanın teklif verdiği ihalede, ECB’nin toplam fonlama rakamı 1.02 trilyon euro oldu. Bu operasyonun ardından bankalar vadesi gelen borçlarını ödeme konusunda olası krizi aşmış oldu. Kaynağın bankalararası piyasada kullanımı adına endişeler devam etti.

Yunan parlamentosu tasarruf önlemleri çerçevesinde, ana ve ek emekli maaşlarında kesinti yapılmasını içeren kanun tasarısını onayladı. Tasarı oylamaya katılan 283 milletvekilinin 202'sinin oyuyla kabul edildi.

Krizdeki ekonomilerin kalıcı çözümler üretmesi gerektiğini belirten Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Özellikle gelişmiş ülkelerin çok hızlı bir şekilde bu adımları atmaları gerekiyor.

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors’tan (S&P) Türkiye’ye uyarı geldi. S&P’, yeni oluşturduğu gelişmekte olan Avrupa ülkelerinin Euro Bölgesi kaynaklı şoklara kırılganlık (EESI) endeksine göre Türkiye’nin 2.94 puan ile en kırılgan ülke olduğunu belirtti. Endeksin dış şoklara kırılganlık konusunda fikir verdiğini belirten S&P, Türkiye’nin en kırılgan olduğu konuların ani finansman çıkışları ve dış finansman riskleri olduğunu belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, dış ticaret açığı ocak ayında yüzde 4.7 düşüşle 7 milyar dolar oldu.Ocak ayında ihracat yüzde 8.6 artarak 10.4, ithalat yüzde 2.8 artarak 17.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl ocak ayında yüzde 56.5 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yıl aynı dönemde yüzde 59.7’ye yükseldi. Ocakta enerji ürünleri ithalatı, yüzde 24.8 artarak 4 milyar 692.1 milyon dolar oldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün, uzun süredir hazırlıkları yapılan TL’nin simgesini açıklayacak

Hiç yorum yok: