6 Ocak 2015 Salı

GÜNDEMDE NELER VAR

TÜRKİYE
·         Aralık’ta enflasyon beklentilerin üzerinde düştü… Aralık ayında TÜFE aylık bazda %0,44 düşerken (beklenti %0,15 düşüş ila %0,06 artış aralığındaydı), yıllık bazda %8,17 arttı (önceki %9,15). Ana harcama gruplarına göre baktığımızda aylık bazda en fazla artış %0,79 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda gerçekleşirken, aylık en fazla düşüş %3,71 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Çekirdek enflasyon tarafında da düşüş yaşandı. H endeksi aylık bazda %0,26 düşerken yıllık bazda %9,55 arttı. I endeksi ise aylık bazda %0,38 düşerken, yıllık bazda %8,73 arttı.
·         Meclis Soruşturma Komisyonu, 4 eski bakanın Yüce Divan'da yargılanmasını reddetti… TBMM Soruşturma Komisyonu'ndan 4 eski bakanla ilgili karar 245 gün sonra verildi. Kararda 5'e karşı 9 oyla 4 eski bakanın soruşturma komisyonu oylamasında Yüce Divan'a gönderilmeme kararı verildi. (DHA)
AVRUPA
·         Alman bankalarının Yunanistan'daki riskleri 23,5 milyar euro… Aralarında Deutsche Bank ve Commerzbank'ın olduğu Alman bankalarının Yunanistan'daki kredi risklerinin 23,5 milyar euro civarında olduğu tahmin ediliyor. Kathimerini gazetesinde yer alan habere göre, Alman bankalarının bu riskinin en büyük bölümü Alman kalkınma bankası KfW'nin, Yunan hükümetine verdiği 15 milyar euro krediden oluşuyor.
·         Summers: ECB talebi artırmada zorlanacak (bloomberght.com) Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) daha agresif bir para politikası benimseyerek Euro Bölgesi’nde talebi artırmaya çalışması halinde çok zorlanacağını söyledi. bloomberght.com'un haberine göre, Summers kendisiyle yapılan bir röportajda, “ECB’nin harekete  geçmesinin maliyeti fazla değil ancak kazanımlar en iyi ihtimalle düşük olacaktır” dedi.
ABD
·         Wall Street analistleri 2015 için ihtiyatlı olmaya devam ediyorlar… Wall Street analistleri, S&P 500'ün 2014 yılında çift haneli yükseliş göstermesine rağmen, 2015 görünümlerinde ihtiyatlı olmaya devam ediyorlar. CNBC'nin 10 analistin katılımı ile yaptığı anket, S&P 500 için 2015 sonu tahmininin 2.185 olduğuna işaret ediyor.
·         Beyaz Saray, "Petrol fiyatlarında düşüş ABD ekonomisi için şu ana kadar yararlı" Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, petrol fiyatlarında son dönemde yaşanan düşüşleri yakından takip ettiklerini ve fiyatlarda gerilemenin şu ana kadar ABD ekonomisi için faydalı olduğunu söyledi.
·         Bill Gross: Fed bu yıl faiz artırmayabilir (bloomberght.com) Dünyanın en büyük tahvil fonunun eski yöneticisi Bill Gross, ABD Merkez Bankası Fed'in, petrol fiyatlarının düştüğü ve doların güçlendiği bir ortamda en erken bu yılsonunda faiz artırabileceğini veya hiç artırmayacağını söyledi. bloomberght.com'un haberine göre, Bill Gross Janus Capital'ın tahmin raporunda, Fed'in parasal genişleme olarak bilinen tahvil alımını bitirdiği dönemde, neredeyse tüm gelişmiş ekonomilerde faizlerin sıfıra yakın seviyelerde olduğunu ve Avrupa ile Japonya'nın da benzer projelere hazırlandığını ifade ediyor.

Hiç yorum yok: