3 Haziran 2014 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 03 Haziran 2014


Dün artıda açılan BIST100 endeksi öğleden sonra gelen satışlarla %0.85 gerileyerek 78,617 puandan günü tamamladı. BIST30 endeksi de %0.94 ekside 96,775 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.13 yükselirken, bankacılık endeksi (xbank) %2,05 geriledi. En çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO olurken Borsa İstanbul’da işlem hacmi 3 milyar 320 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, dün yayınlanan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık bültenine göre 9 Mayıs'ta 1 trilyon 92 milyar 698 milyon TL seviyesinde olan bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi, bir haftada %0.69 artışla, 16 Mayıs itibarıyla 1 trilyon 100 milyar 228 milyon TL’ye ulaştı. Hazine’nin, dün düzenlenen iki tahvil ihalesiyle piyasaya 4 milyar 362.2 milyon TL borçlandığını hatırlatalım. Küresel fon çıkışından etkilenen ülkeler arasında bulunan Türkiye, yılın başınandan beri %21.6’lık yükselişle, ortalama %3 değer kazanan MSCI Gelişen Ülkeleri arasında en hızlı çıkış yapan ülke oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dün Bakanlar Kurulu'na yaptığı rutin sunumunda Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın büyüme hızının %4'e yakın seyrettiğini, enflasyondaki düşüşün haziran ayı verisinden itibaren başlamasının öngörüldüğünü, kredi büyüme hızının %15 seviyesine yaklaştığını ve cari işlemler açığında iyileşmenin devam etmesinin beklendiğini vurguladı.


Şirket haberlerine baktığımızda, bugün bir gazetede yer alan haberle önce de Katarlı ortak alacağı konuşulan Bank Asya'yla şimdi de Ziraat Bankası’nın ilgilendiği iddiası ortaya atıldı. KAP’ta yapılan açıklamaya göre Şişecam, iştiraki Paşabahçe ile Fransa'nın büyük cam ev eşyası üretcisi olan Arc International'ı almak için bir anlaşma imzaladı. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Milli Piyango ihalesi için yönetim kurulunun 25 Haziran'da karar vereceğini ve önümüzdeki 2 ayda genel kurulun yeniden toplanmasının mümkün olacağını açıkladı. Avrupa’nın en büyük mobilya üreticisi konumuna gelen İstikbal, Yunanistan’daki 19’uncu mağazasını Atina’da açtı. Son olarak THY ve Polonya Havayolları (LOT) arasında, Doha'da uçuş kodu paylaşımı anlaşması imzalandığını da ekleyelim.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, Çin'de 4 ayın yükseğinde açıklanan imalat endeksi azalan istihdam ve konut piyasasındaki zayıflığa karşın yetkililerin daha etkin çözümler sunması gerektiğine dikkat çekerken aynı zaman da ekonominin istikrarlı olduğuna işaret etti. Bu veri ve Rusya'da enerji hisselerinin yükselmesiyle gelişen ülke hisseleri yukarı yönlü hareket etti. ABD'de ISM endeksi Mayıs ayında ikinci kez revize edildi ve 55.4 olarak açıklandı. Bankacılık lobisinin güçlenmesiyle birlikte dünyanın finansal krizden çıkardığı dersleri unutma riskiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, piyasa düzeleyicilere, ekonomileri finansal risklerden korumaya yönelik çabalarında daha kararlı olmaları çağrısında bulundu.

Hiç yorum yok: