14 Mayıs 2014 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 14 Mayıs 2014

BIST100 endeksi dün %0.21 düşüşle 75,776 puandan sonlandı. BIST30 endeksi de %0.17 düşüşle 93,035 puana geriledi. Sanayi endeksi (xusin) %0.51 yükseliş, bankacılık endeksi (xbank) %0.68 düşüş gösterdi. Dünün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, THYAO ve HALKB olurken Borsa İstanbul’da işlem hacmi 3 milyar 364 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurtiçi piyasalara bakarsak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Türkiye'nin 2014 yılı mart ayında cari işlemler açığı 3 milyar 194 milyon dolar olurken beklenti ise 3.3 milyar dolar olacağı yönündeydi. Yıllıklandırılmış bazda cari işlemler açığı ise 59 milyar 970 milyon dolar oldu. Forum İstanbul konferansında konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise, Türkiye’nin ekonomik yapısının iç tüketimi desteklemediğini belirterek, büyümenin mutlaka özel sektör yatırımları ve ihracatla olması gerektiğini söyledi.


Şirket haberlerine bakacak olursak, ABD'deki 6. varış noktası olan Boston'a 12 Mayıs itibarıyla ilk doğrudan seferlere başlayan THY, ABD'nin önde gelen hava yolu firmalarından JetBlue ile ortak uçuş anlaşması imzaladı. İngiltere'de ise Privy Council, Çukurova'nın temyiz talebini redetti. Privy Council, Sonera ve Çukurova arasındaki davada Sonera'nın lehine karar verdi. Çukurova'nın aleyhine verilmiş 1 milyar dolarlık tazminat kararını onadı. Kararın ardından Turkcell hisseleri % 2.4 düşüşle 12.1 TL'ye düştü. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ise, Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ'ye ait Fenerbahçe – Kalamış Yat Limanı'nın 30 yıl süre ile işletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesinde yedi teklif alındığını açıkladı.


Küresel piyasalara baktığımızda, dün açıklanan verilere göre ABD’de perakende satışlar, Nisan’da beklentinin altında, %0.1 arttı. Ayrıca Mart ayı verisi yüzde 1.5 artışa revize edilerek Mart 2010'dan bu yana en dik artış olarak kaydedildi. Kötü hava koşulları nedeniyle bastırılan talebin Mart'ta açığa çıkması ile yaşanan artışın ardından, tüketiciler Nisan'da daha az alım eğilimli gösterdi. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), gelişmekte olan ile gelişmiş ekonomilerin büyüme öngörülerinin ayrıştığını belirtti. OECD’den yapılan açıklamada, önde gelen gelişen ülkelerde görünüm kötüleşirken büyük gelişmiş ülkelerin istikrarlı bir grafik çizdiği ifade edildi. Öte yandan, Euro bölgesinde ilk çeyrek için iyimser büyüme tahminlerine rağmen, AMB Başkanı Mario Draghi gerekli görüldüğü takdirde faiz indiriminden likidite enjeksiyonuna varan önlemler alınabileceğini söyledi.

Hiç yorum yok: