17 Nisan 2014 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 17 Nisan 2014

BIST 100 endeksi dün yön arayışı içinde dalgalı hareket ettikten sonra %0.05 aşağıda 72,339 puandan günü tamamladı. BIST30 endeksi ise %0.06 yükselişle 88,709 seviyesinden kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.25, bankacılık endeksi (xbank) %0.07 gerilerken günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO oldu. Borsa İstanbul’un dün işlem hacmi 3 milyar 439 milyon TL olarak gerçekleşti.  

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, bir toplantıda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk müteşebbislerin yurt dışında yatırım yapması için vize engelinin kaldırılmasını vurgularken taşımacılık kotasının kaldırılması ve taşımaların karşılıklı olarak serbestleştirilmesinin İtalya’yla olan ekonomik ilişkimizi güçlendireceğini ifade etti. Borsa Trendleri Raporu'nda yer alan verilere göre, 2013 yılında Borsa İstanbul’dan net 418 milyon dolar para çıkarken 2014’ün ilk üç ayında 395 milyon dolar net para girişi gerçekleşti. Çeşitli proje ve programlarla girişimciliği ve şirket kuruluşlarını desteklemek için bütçeden dağıtılan nakit tutarın toplamı 8 yılda 2.4 milyar TL’ye ulaştı. TCMB verilerine göre özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, Şubat ayı sonu itibarıyla 2013 yıl sonuna göre 656 milyon dolar artarak 156.8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Son olarak Borsa İstanbul ile Nasdaq OMX stratejik ortaklığı çerçevesinde 21 Nisan'da New York Nasdaq MarketSite'de gong töreni düzenleneceğini de hatırlatalım.


Şirket haberlerine baktığımızda, Garanti’nin, uluslararası piyasalardan 1 yıl vadeli sendikasyon kredisi almak üzere eş düzenleyici olarak hareket edecek 25 bankaya yetkilendirme verdiğini görüyoruz. Pegasus Havayolları'nın THY'nin İstanbul çıkışlı uçuşlarda hakim durumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle şikayeti üzerine Rekabet Kurulu THY'yi yeniden soruşturacak.


Küresel piyasalara baktığımızda, Fed, dün yayınlanan Bej Kitap’ta sert geçen kış aylarından sonra ekonomik faaliyetlerin yeniden yükselişe geçmeye başladığını vurgularken Fed Başkanı Janet Yellen, ekonominin 2016 yılında tam istihdam seviyesine ulaşmasını beklemelerine rağmen, Fed’in toparlanmayı destekleme konusundaki kararlılığının devam ettiğini söyledi. Bu olumlu açıklamaların Mart’ta beklentilerin üzerinde gelen sanayi üretimi ve Yahoo’nun bilanço rakamlarıyla desteklenmesiyle ABD hisseleri ralli etti. Avrupa hisseleri ise Tesco Plc ve Syngenta AG gibi şirketlerin güçlü bilançoları ve ABD’deki olumlu havanın etkisinde sıçrama yaptı. Bunların yanı sıra Google'un gelirlerin, reklam fiyatlarındaki düşüş nedeniyle tahminlerin altında kaldığını da belirtelim. Batı teksas türü ham petrol (WTI), Cushing'teki stokların azalmasıyla, altı haftanın zirvesine yakın işlem görüyor.

Hiç yorum yok: