18 Nisan 2014 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 18 Nisan 2014


Dün güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi gün içinde de alımların devam etmesiyle günü %1.61 yukarıda 73,561 puandan sonlandı. BIST30 endeksi ise %1.68 artıda 90,202 seviyesinden günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %1.30, bankacılık endeksi (xbank) %1.45 yükselirken günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve VAKBN oldu. Borsa İstanbul’da bugünkü işlem hacmi 3 milyar 130 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bu yıl enflasyonun %5'in üzerinde büyümenin de %4'ün hafif altında gerçekleşebileceğini belirtti. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, gelişen piyasalar bankacılık sistemi raporunda Rusya ve Türkiye'deki bankacılık sektörleri için risklerin arttığına yer verdi. Bunların yanı sıra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) dün 11 Nisan ile biten haftaya ait olan Haftalık Para ve Banka İstatistikleri'ni yayınladığını görüyoruz. Bu verilere göre TCMB dahil olmak üzere bankacılık sektörü kredi hacmi bir haftalık süreçte 3 milyar 613 milyon 715 bin TL artarak 1 trilyon 48 milyar 253 milyon 759 bin TL’ye ulaştı. TCMB'nin brüt döviz rezervleri ise yine aynı haftada 107 milyar 663 milyon dolara yükseldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kartına taksit sınırlaması getirmesinin ardından taksitli harcamalardaki gerileme geçtiğimiz hafta da devam etti ve 10 haftada taksitli kredi kartı harcama tutarı 8 milyar 930 milyon TL’ye indi. Yine TCMB’nin yayınladığı haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre ise yurt dışında yerleşik kişiler 4-11 Nisan haftasında net 274.9 milyon dolarlık hisse senedi alırken, 207.3 milyon dolarlık DİBS sattı.


Şirket haberlerine baktığımızda, Adana Seyhan Nehri üzerine kurulu Kavşak Bendi Hidroelektrik Santrali'nin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kabülü ile tam kapasite devreye alınmasıyla, Enerjisa’nın kurulu gücünün 2.560 MW’a ulaştığını görüyoruz. Bunun yanı sıra Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) Turkiye Sise ve Cam Fabrikaları A.Ş.'nin enerji verimliliği yatırımlarına ve cam geri dönüşüm projesine 30 milyon euro uzun vadeli kredi sağlamayı değerlendirdiğini belirtelim.

Küresel piyasalara baktığımızda, ABD'de işsizlik başvurularının geçtiğimiz hafta beklenenden az yükselerek, iş gücü piyasasındaki gelişmelerin sürdüğüne işaret ederken Philadelphia Fed endeksi de Nisan ayında 16.6 olarak gerçekleşti. ABD’de General Electric ve Pepsi Co gibi şirketlerin beklentilerin üzerinde kâr açıkladığını da belirtelim. Tüm bu gelişmeler Ukrayna’daki gerilimin azalmasıyla desteklenince hem ABD hem de Avrupa hisseleri yükseldi. Son olarak, yavaşlayan ekonomi ile başa çıkmaya çalışan Çin'de geçtiğimiz ay yeni konut fiyatlarındaki artışın hız kestiğini ekleyelim.

Hiç yorum yok: