17 Nisan 2014 Perşembe

Piyasalara Bakış


Sert satış baskısı sonrasında global hisse senetlerindeki toparlanmanın devam ettiğini gördük. Stoxx 600 %1.3, S&P 500 endeksi ise %1.05 yükselirken (teknoloji hisseleri öncülüğünde), bono tarafında ise sakin hava hakimdi. Kar satışları sonrasında gelişmekte olan hisse piyasalarında da toparlanma görüldü. FED Başkanı Yellen’ın dün akşamki konuşmalarındaki güvercince tonlama (düşük enflasyon vurgusu) dikkat çekiciydi ve hisse senetlerindeki toparlanmaya destek olduğu söylenebilir.

Ancak önceki gün açıklanan beklenenin üzerinde gerçekleşen Mart ayı enflasyon verisi ile birlikte önümüzdeki dönemde açıklanacak enflasyon verilerinin öneminin arttığını hatırlatalım. Piyasalar açısından volatilitenin düşük, faizlerin belirli bantlar içinde bulunduğunu nispi olarak daha olumlu havanın devam açısından ABD enflasyonun düşük kalmaya devam etmesinin önemli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Hatırlanacak olursa yılbaşından bu yana ABD enflasyonunun yıl ilerledikçe yavaş yavaş piyasaların gündemine gelebileceğinden bahsetmiştik. Nitekim önceki gün açıklanan veriler ile birlikte enflasyonun önümüzdeki dönemde, en önemli gündem maddesi olmasa bile, yavaş yavaş daha fazla konuşulacağını düşünmeye devam ediyoruz. Ayrıca dün akşam açıklanan Beige Book’da ise detaylarda sınırlı yönde de olsa ücret baskısına yönelik vurgular dikkat çekiciydi.
Bu sabaha baktığımızda ise gelişmekte olan Asya piyasalarında karışık görünüm hakim. Çin hariç sınırlı yükselişler var. Japonya borsası ise son sert yükselişler sonrası bu sabah %0.22 artıda yatayda. Dün akşam ABD’de seans sonrası açıklanan Google finansallarının hayal kırıklığı yarattığını not edelim.  Bugün ise ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, Phily FED malat endeksi bilanço tarafında GE, Goldman Sachs, Morgan Stanley finansallarını takip ediyoruz. Ayrıca bir süredir 25 Mayıs Ukrayna seçimleri yaklaşırken, Ukrayna- Rusya endişelerinin tekrar ön plana gelme olasılığının önemli risk unsurlarından biri olduğunu vurguluyoruz. Bu doğrultuda Ukrayna konusundaki haber akışları da önemini koruyor.
Bir süredir  vurguladığımız gibi faizlerin gerilemiş olmasına rağmen hisse senedi volatilitesinin artmış olması bizce dikkat çekici olmaya devam ediyor. Hisse senedi volatilitesi henüz gelişmekte olan ülkeleri etkilemiş değil ki bunda bono ve kur volatilitelerinin düşük seviyelerde kalmaya devam ediyor olması etkili. Dolayısıyla bu iki aktif grubundaki volatilitelerin gelişimini takip etmek gerektiğini hatırlatalım.  

Hiç yorum yok: