11 Nisan 2014 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 11 Nisan 2014


BIST100 endeksi dün günün çoğunu artıda geçirdikten sonra %1.00 yukarıda 73,150 puandan kapandı. BIST30 endeksi ise %0.95 artıda 89,624 seviyesinden günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %1.42, bankacılık endeksi (xbank) %0.86 artış gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve VAKBN olurken Borsa İstanbul’daki işlem hacmi 3 milyar 638 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda bugünün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's’in artan siyasi belirsizlik ve yavaşlayan büyüme oranlarını gerekçe göstererek Türkiye'nin Baa3 olan devlet tahvili notunu teyit ederken, görünümü negatife çevirdiğini görüyoruz. Moody’s, dünya genelinde azalan likiditenin, ülkenin dış finansman pozisyonu üzerinde baskı oluşturarak, yerli ve yabancı yatırımcıyı olumsuz etkilediğini de açıkladı. Bu gelişmenin ardından Türk Lirası’nın 3 haftanın en sert düşüşünü kaydettiğini de belirtelim. Turkic–American Convention’da konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, ABD-Türkiye ilişkilerinin yaptıkları çalışmalardan olumlu etkilediğini ve Türkiye aleyhine olan dış ticaret açığının gerilediğini ifade etti. TCMB’nin dün açıkladığı haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yurtdışında yerleşik kişiler geçtiğimiz hafta içinde net 524.5 milyon dolarlık hisse senedi, 1 milyar 296.1 milyon dolarlık DİBS aldı. Toplamda 1.8 milyar doları bulan bu girişin son 6 aydaki en yüksek yabancı fon girişi olduğunu hatırlatalım. Kredi kartına gelen taksit sınırlaması sonrasında taksitli harcamalardaki düşüş geçtiğimiz hafta da devam etti ve 9 haftalık süreçte taksitli kredi kartı harcama tutarı 8 milyar 608 milyon TL azalmış oldu.  

Şirket haberlerine baktığımızda, KAP’a yapılan açıklamaya göre Akbank’ın takipteki 252.2 milyon TL değerindeki alacağını 44 milyon TL'ye sattığını görüyoruz. Bunun yanı sıra dün bir gazetede yer alan Ülker’in A101'e talip olduğuna dair haberlerin Bizim Toptan tarafından yapılan açıklamayla yalanlandığını da belirtelim.  


Uluslararası piyasalara baktığımızda, ABD'de işsizlik başvurularının, geçtiğimiz hafta Mayıs 2007’den bu yana en düşük seviyesinde gerçekleştiğini ve iş gücü piyasasında daha fazla iyileşme olacağına dair sinyal vermiş olduğunu hatırlatalım. Teknoloji hisselerindeki sert satışların tekrarlamasıyla Nasdaq Endeksi 2011'den beri en sert düşüşünü kaydetti; buna paralel olarak New York Borsası da geriledi. Teknoloji hisselerindeki sert satışlar nedeniyle Asya borsaları da değer kaybetti; MSCI Asya Pasifik Endeksi de 3 haftanın en sert düşüşünü yaşadı. Fed’in son toplantı notlarının düşük faiz politikasının bir süre daha devam edeceğine dair sinyal vermesi altın fiyatlarını destekledi. Yunanistan'ın 4 yıl aradan sonra ilk kez tahvil ihalesi düzenlemesi hükümet çevrelerinde sevinçle karşılanırken, ana muhalefet Syriza borçlanmayı eleştirdi. Hindistan Merkez Bankası Başkanı Rajan, Hindistan’ın Fed'in Nisan 2015'ten önce faiz artırmasına karşı hazırlıklı olduğunu ifade etti.

Hiç yorum yok: