10 Nisan 2014 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 10 Nisan 2014


Son günlerdeki yükseliş trendinin aksine dün yönünü aşağıya çeviren BIST 100 endeksi gün boyu satıcılı seyrini sürdürdü ve günü %2.05 ekside 72,428 puandan sonlandırdı. BIST30 endeksi ise %2.25 düşüşle 88,777 puandan günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.82, bankacılık endeksi (xbank) %2.68 düşüşle günü tamamladı. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve VAKBN oldu.

Yurtiçi piyasalara bakarsak, dün bir yayına katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, faizin artırılmasına sebep olan siyasi riskin ortadan kalktığını ve TCMB'nin piyasalarda faiz indirimi beklentisini körüklemesi gerektiğini ifade etti. Hazine'nin dün gerçekleşen euro cinsi 2023 vadeli tahvil ihracıyla 1 milyar euro borçlandığını ve ihaleye 230 yatırımcıdan ihraç tutarının yaklaşık 6 katı talep geldiğini hatılatalım. Vergi Denetim Kurulu müfettişleri, 2013’te incelediği 71 bin 352 mükellefin 53.7 milyar TL tutarında geliri devletten sakladığını tespit ederken bu mükelleflere 8.5 milyar TL’lik vergi borcu çıkarıldı ve 19.1 milyar TL ceza kesti. Uluslararası Para Fonu’na (IMF)  göre yüksek enflasyon, cari açık ve portföy yatırımlarına bağımlılıktan dolayı Türkiye'de kırılganlığın yüksek.


Şirket haberlerine baktığımızda, Sabancı Holding’in, sahibi olduğu ve Sasa'nın %51'ini temsil eden 110 milyon 313 bin adet hissesini 62 milyon dolara satmak üzere hisse devir anlaşması imzaladığını görüyoruz. Pay başına satış fiyatı ise 0.562 dolar olarak açıklandı. Öte yandan, OMV Petrol Ofisi akaryakıt istasyonlarındaki marketlerin Migros’a uzun süreli kiralanması işlemi için Rekabet Kurulu’na başvurdu. Oyak Çimento Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar ise yaptığı açıklamada, çimento sektöründe satılması olası tüm varlıklarla ilgilendiklerini ve konu ile ilgili uluslararası yatırım bankaları ile görüşmelere başladıklarını belirterek, bu kapsamda Holcim ve Lafarge gruplarının birleşmesini yakından takip ettiklerini söyledi.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in, 2014’ün ilk çeyreği itibariyle Rusya'dan sermaye çıkışlarının risk unsuru olarak açıkladığını görüyoruz. Fitch, Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilimin ardından yılın ilk çeyreğinde sermaye çıkışlarının yoğun olduğunun altını çizerken, "Yaptırımların Rus ekonomisi ve iş ortamı üzerindeki potansiyel etkisi, geçen ay 'BBB' notuyla değerlendirilen Rusya'nın not görünümünü negatife çekmemizin temel itici unsuruydu" ifadesi kullandı. Diğer yandan, ABD Merkez Bankası'nın son toplantı tutanaklarının, gelecekteki faiz artışlarının zamanlamasına ilişkin endişeleri gevşetmesinin ardından New York Borsası, teknoloji hisselerinin öncülüğünde tırmandı. Teknoloji hisseleri 2 ayın en büyük sıçramasını yaptı.

Hiç yorum yok: