9 Nisan 2014 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 09 Nisan 2014

Son günlerdeki yükseliş trendini dün de sürdüren BIST 100 endeksi %2.01 artıda 73,946 puandan kapandı. BIST30 endeksi ise %2.22 yükselişle 90,825 puandan günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %1.18, bankacılık endeksi (xbank) %3.57 yükseliş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, VAKBN ve HALKB olurken Borsa İstanbul’daki işlem hacmi 3 milyar 879 milyon TL olarak gerçekleşti.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik'e göre kredi kartlarında taksiti sınırlayan düzenlemenin kapsamını genişletecek değişiklik taslağını yayınladığını görüyoruz. Taslakta, taksit sınırlaması olan sektörlerde hediye kart, hediye çeki gibi ürünlerle alımlarda taksit uygulamasının da kaldırılması yer alıyor. Bunun yanı sıra kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 9 ayı geçemeyecek. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretiminin Şubat ayında %0.1 gerilediğini hatırlatalım. IMF Türkiye için 2014 büyüme tahminini %3.5'ten %2.3'e çekerken enflasyon tahminini %7.8'e yükseltti. Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası verilerine göre, altın ithalatı 2014 ilk çeyreğinde geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre %80 geriledi ve 9.3 ton seviyesinde gerçekleşti. Son olarak Dolar/TL kotasyonlarının Aralık 2013’ten beri ilk defa 2.10 seviyesinin altına gevşediğini, gösterge faizin ise ölçülü faiz indirimi beklentisi ve gelişen ülkelere girişlerle %10 düzeyinin altına indiğini ekleyelim.

Şirket haberlerine geldiğimizde OMV Petrol Ofisi’nin akaryakıt istasyonlarındaki marketlerin Migros’a uzun süreli kiralanması işlemi için Rekabet Kurulu’na başvuruda bulunduğunu görüyoruz. Türk Telekom International’ın erişim alanını Ortadoğu'ya genişletmek amacıyla veri merkezi işletmecisi Datamena ile ortaklık anlaşması imzaladığını da hatırlatalım.


Küresel piyasalara baktığımızda, gelişen piyasa hisselerinin Çin'in büyümeyi güçlendirmek için daha fazla teşvik uygulayacağına dair beklentilerin artmasıyla 4 ayın zirvesine yükseldiğini görüyoruz. ABD’de ise Google ve Facebook gibi teknoloji hisselerinin sert satışların ardından yeniden ralli yapması üzerine New York Borsası sıçrama yaparak kayıplarını telafi etti. İtalya Başbakanı Matteo Renzi hükümetin ekonomik büyüme tahminini indirirken, yoksul çalışanların ekonomik yükün büyük kısmını taşıdığını ve bu nedenle üst düzey memurların yan ödemelerini azaltılması gerektiğini tekrarladı. Batı Teksas ham petrolü (WTI), Cushing'deki stokların düşüşün 10. haftasına girdiği spekülasyonlarıyla 1 ayın zirvesine çıkarken Brent petrol artış gösterdi.

Hiç yorum yok: