4 Nisan 2014 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 04 Nisan 2014

BIST 100 endeksi dün %1.27 yükselişle 72.095 puandan sonlandı. BIST30 endeksi ise %1.19 yükselerek 88.586 puandan günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %1.81, bankacılık endeksi (xbank) %0.90 yükselirken günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB, ve ASYAB oldu. Borsa İstanbul’un dünkü işlem hacminin 3 milyar 812 milyon TL olduğunu da ekleyelim.
 

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, Uluslararı kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin BBB- notunu teyit etti ve görünümünü durağan olarak belirledi. Ancak kuruluş, Türkiye ekonomisinin yüksek derece oynak olmaya devam ettiğini belirtti. Türkiye'nin makroekonomik politika öngörülebilirliğinin benzer piyasalara göre zayıf olduğunu söyleyen Fitch, diğer yandan cari işlemler açığındaki iyileşmenin hız kazanacağını belirterek, Cari işlemler açığı/GSYH oranının 2014'te %6'ya 2015'te %5'e ineceğini öngördü. Ayrıca Türkiye'nin 2014 büyüme tahminini yüzde 3.2'den 2.5'e, 2015 tahminini de yüzde 3.8'den yüzde 3.2'ye indiren Fitch, öte yandan düşük enflasyon ve cari açık ile yapısal reformların pozitif not ayarlamasına yol açacağını söyledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Haftalık Para ve Banka İstatistikleri'ne göre ise en geniş tanımlı para arzı olan M3 para arzı 28 Mart'ta  bir önceki haftaya göre yüzde 0,88 oranında azalarak, 980 milyar 75 milyon 379 bin lira seviyesine düştü.

 

Şirket haberlerine baktığımızda, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yabancı ortaklık açıklamasıyla sert fiyat hareketleri yaşanan Bank Asya hisselerinde brüt takas uygulaması kararı aldı. Buna göre SPK, 4 Nisan 2014 tarihli işlemlerden itibaren stratejik ortaklık görüşmeleri sonuçlanıncaya ya da pay fiyat ve miktar hareketlerindeki normalleşmeye bağlı ikinci bir karar alınıncaya kadar brüt takas uygulanmasına ve Şirket paylarının açığa satış ve kredili menkul kıymet işlemlerine konu olabilecek sermaye piyasası araçları listesinden çıkarılmasına karar verdi.

 

Yurtdışı piyasalara baktığımızda ise, Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi Brezilya faizi 9. kez artırarak yüzde 10.75'ten yüzde 11'e yükseltti. Ayrıca Brezilya bu kararla dünyanın en uzun süreli sıkılaştırma döngüsünün sonuna geliyor olabileceğinin sinyalini verdi. Washington'daki Çalışma Bakanlığı verilerine göre  İşsizlik başvuruları yapan Amerikalıların sayısı altı ayın en düşüğüne ulaştıktan sonra geçen hafta beklentilerin üstünde yükselerek 29 Mart ile biten haftada 16,000 artışla beş haftanın zirvesi olan 326,000'e yükseldi. IMF Başkanı Christine Lagarde ise, Washington'da yaptığı konuşmada, küresel ekonominin uzun süreli düşük ve potansiyel altı büyüme riskine karşı uyardı.

Hiç yorum yok: