4 Nisan 2014 Cuma

Piyasalara Bakış


Dün ECB Başkanı Draghi’nin güvercince ifadeler içeren açıklamaları ön plandayken, ABD tarafında tarım dışı istihdam öncesinde önemli verilerden bir diğeri olan ISM Hizmet endeksini takip ettik. Endeks Mart ayında 51.6’dan 53.1’e yükselmiş olsa da beklentilerin bir miktar altında kaldı. (beklenti:53.5)  Diğer taraftan alt endekslerde istihdam endeksindeki güçlü artış (47.5’den 53.6’ya),  tarım dışı istihdam öncesinde dikkat çekiciydi ve daha önce de belirttiğimiz gibi ADP istihdam, haftalık işsizlik maaşı başvuruları gibi takip ettiğimiz diğer öncü verilerdeki toparlanma sinyallerini destekler nitelikteydi. Bu doğrultuda da 19 Mart FOMC sonrasında yükselişler gördüğümüz ABD bono faizlerinin bu görünümü koruması bizce önemli.  Makro verilerde çok güçlü seviyedeki rakamların ABD bono faizlerinde yükselişe, dolayısıyla da gelişmekte olan piyasalara yönelik soru işaretlerine neden olabileceğini belirtmekte fayda var. Bugün tsi ile 15:30’da açıklanacak tarım dışı istihdam verisinde ortalama beklenti 200.000 kişi artış yönünde şekilleniyor.(Şubat:175.000). ABD’den gelen ekonomik süprizlerin olumsuz olduğu son dönemde dahi fazla gerilemeyen ABD faizleri ve doların, bugünkü dahil, önümüzdeki dönemdeki ABD verilerinin güçlü gelmesi durumunda önemli bir yükseliş gösterebileceğini düşünüyoruz. Böyle bir durumda geçmişe nazaran daha yüksekte taban yapıyor izlenimi veren hisse ve bono volatilitelerinde de artış görebiliriz.

Ayrıca, fazla dikkat çekmemiş gibi görünse de Jeremy C. Stein isimli FED yönetim kurulu üyesinin bu görevden istifa etmiş olmasının önemli olabileceğini düşünüyoruz. Stein FED içinde finansal istikrar konulu akademik çalışmaları ile tanınan ve FED politikalarının finansal istikrarı daha fazla dikkate alması gerektiği yönünde eleştirilerde bulunmuş bir isim.
Dün küresel risk barometresi olarak izlenen ve yeni zirve seviyelerini test eden S&P 500 endeksinde kar satışları gördük. (%-0.11) CDS spreadlerinde ve döviz kur volatilitelerindeki toparlanmayla birlikte 20 Marttan bu yana yükselişler gördüğümüz gelişmekte olan ülke piyasalarında da kar satıişları etkili oldu. MSCI GOP endeksi dolar bazında %0.48 gerliedi. Ancak yurtiçi piyasaların TCMB Başkanı Başçı açıklamalarının da etkisiyle  olumlu ayrıştığını gördük. MSCI Türkiye endeksi dolar bazında %0.98 yükselişle günü tamamladı. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen enflasyon rakamları ile birlikte, dün Başçı’nın açıklamalarının bazı beklentilerin aksine para politikasında gevşemeye yönelik sinyaller sürprizler içermemesi ( kısmen şahince) ve dün sabah da dikkat çektiğimiz gibi gelişmekte olan ülke döviz kur volatilitesindeki artışın da etkisiyle TL’de değer kaybı gördük ancak bu sabah Fitch haberleri ile birlikte TL’nin dengelendiğini görüyoruz.
Son haberlere göre Fitch, Türkiye'nin kredi notunu teyit etti, görünümü 'durağan' olarak bıraktı. Geçtiğimiz haftalarda Arjantin, Brezilya, Rusya ve Venezuela’daki not indirimleri haberleri ardından kredi derece kurluşlarından gelecek haberler ön plandaydı. Moody’s’in Türkiye gözden geçirme raporunu 11 Nisan’da açıklayacağını hatırlatalım.
Enflasyon rakamlarına bakacak olursak, Mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık %1,13 arttı. Bu artış piyasa beklenti ortalaması olan %0.85’in oldukça üstünde oldu. Böylece TÜFE’deki yıllık artış Şubat’taki %7.89 seviyesinden Mart ayında %8.39 seviyesine yükselmiş oldu. Dün sabahki notumuzda “Daha önce açıklanan ITO enflasyonu bugünkü TÜFE’de risklerin daha yukarı yönlü olduğunu düşündürürken Sayın Başçı’dan para politikasında bir gevşemeye yönelik ciddi sinyaller gelme ihtimali bizce daha düşük.” şeklinde belirtmiştik.
Detaylara baktığımızda aylık en yüksek artışın %2,49 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleştiğini ve bu kalemdeki artış ve gıda ve alkolsüz içeceklerdeki aylık %2,10 artışın manşet enflasyonun yükselmesinde etkili olduğunu görüyoruz. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinde de, önceki ayda olduğu gibi, dokuz göstergenin dokuzunda yıllk artış olduğunu görüyoruz. Baz etkisi nedeniyle önümüzdeki aylarda yıllık manşet TÜFE enflasyonunda çift haneli rakamlar görmemiz olası.

Hiç yorum yok: