3 Nisan 2014 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 03 Nisan 2014

BIST 100 endeksi dün %0.30 düşüşle 70.648 puandan sonlandı. BIST30 endeksi ise %0.51 düşerek 86.747 puandan günü tamamladı. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO oldu.  Borsa İstanbul’un dünkü işlem hacminin 4 milyar 124 milyon TL olduğunu da ekleyelim.

Yurtiçi haberlere bakarsak, TEPAV'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, ilk çeyreğin TEPE değeri, 2014 yılında 2010'dan bu yana en düşük değerini aldı. Perakendecilerin %64'ü, geçen yıla göre işlerinin daha kötü olduğunu, %61'i de önümüzde 3 ayda satışlarının artacağını düşündüğünü ifade etti. Geleceğe ilişkin tedarikçilerden sipariş, istihdam ve mağaza sayısı beklentisi düştü. Borsa İstanbul'da işlem gören banka hisseleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bankaların TL olarak tuttuğu zorunlu karşılıklara faiz verilebileceği yönündeki açıklamalarından bulduğu destekle yatırımcısına bir ayda yaklaşık % 25 kazandırdığını da ayrıca hatırlatalım.


Şirket haberlerine baktığımızda, gündemin nispeten sakin olduğunu görüyoruz.Anadolu Efes, üretim ağı optimizasyonuna ilişkin olarak şirket tarafından başlatılan program kapsamında, Kırklareli/Lüleburgaz tesislerimizdeki bira üretim faaliyetlerini 2 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla durduruyor.Anadolu Efes'ten konu ile ilgili yapılan açıklamaya göre, tesisleride süregelen satış, dağıtım ve lojistik faaliyetleri devam edecek.


Yurtdışı haberlerine gelirsek, San Francisco Fed Başkanı John Williams, faiz artırımlarının önümüzdeki yılın 2. yarısında başlaması gerektiğini ve 2017'ye kadar normal seviyelerin altında kalmak üzere kademeli olarak yükseltilmesi gerektiğini savunurken, Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, faizlerin artırılması için ABD ekonomisinin önümüzdeki yılın ikinci yarısına kadar yıllık bazda %3 büyüme kaydetmesi gerektiğini söyledi. Bunun yanısıra, büyüme hedefinin tehlikede olmasıyla Çin, demiryolu harcamaları ve vergi indirimlerini kapsayan bir tedbir paketi çıkarmaya hazırlanıyor. Ukrayna Maliye Bakanı Aleksandır Şlapak, 1 Mayıs'tan geçerli olmak üzere, vatandaşın kullandığı doğalgazın fiyatının % 73 artacağını açıkladı. Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi Brezilya faizi 9. kez artırarak % 10.75'ten %11'e yükseltti.

Hiç yorum yok: