3 Nisan 2014 Perşembe

Piyasalara Bakış


Küresel risk barometeresi olarak izlenen S&P 500 endeksi dün %0.29 yükselişle 1890 yeni zirve seviyesinden günü tamamladı. Yükselişe ofansif sektörlerin öncülük ettiğini belirtelim. Diğer taraftan gelişmiş piyasalardaki olumlu havanın gelişmekte olan piyasalardaki 20 Marttan bu yana etkili olan yükselişe destek olduğunu gördük. Dün Latin Amerika öncülüğünde %0.42 yükseliş gördüğümüz MSCI GOP endeksi 20 Marttan bu yana dolar bazında %6.83 yükselmiş oldu. Ancak 20 Marttan sonra sert düşüş gördüğümüz gelişmekte olan ülke CDS spreadlerinde ve ayrıca gelişmekte olan ülke döviz volatilitesindeki toparlanma dikkat çekiyor. Bu sabah gelişmekte olan Asya piyasalarında sınırlı da olsa kar realizasyonları görülüyor. Diğer taraftan dün Brezilya Merkez Bankasının 25 baz puan artışla faizleri %11.00’e yükselttiğini de not edelim.

Hem yurtdışı olumlu atmosfer hem de seçim sonuçları ile birlikte döviz, bono ve hisse piyasalarına olumlu yansımalar gördüğümüz yurtiçi piyasalarda ise dün kar satışlarının etkili olduğunu gördük. MSCI Türkiye endeksi dolar bazında %0.03 ekside günü tamamladı. Yurtiçi piyasalarda, bu olumlu performansın ne kadar uzun soluklu olacağı gelişmekte olan ülkelerdeki konjontüre bağlı olabilir bizce. Dün de bahsettiğimiz gibi özellikle bono faizlerindeki hızlı düşüş sonrası fonlama maliyetleri ile arasındaki farkın son bir seneki ortalamaların oldukça altında düşmüş olması bundan sonra faizlerin düşmesi için fazla marj kalmadığını düşündürüyor. Tarihsel olarak baktığımızda da genelde faizlerdeki düşmenin durması borsanın yükselişi açısından bir engel teşkil edebiliyor. Dünkü piyasa hareketleri de buna bir örnek idi.
Yurtiçi piyasalarda bugün açıklanacak Mart ayı enflasyon rakamları ile birlikte Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın Londra’daki konferansta yapacağı açıklamaları takip ediyoruz. Daha önce açıklanan ITO enflasyonu bugünkü TÜFE’de risklerin daha yukarı yönlü olduğunu düşündürürken Sayın Başçı’dan para politikasında bir gevşemeye yönelik ciddi sinyaller gelme ihtimali bizce daha düşük. Ayrıca  Arjantin, Brezilya, Rusya ve Venezuela’daki not indirimleri haberleri ardından Fitch’in Türkiye gözden geçirme raporunu 4 Nisan, Moody’s’in ise 11 Nisan’da açıklayacağını hatırlatalım.
Yurtdışında ise bugün ECB toplantısı (Draghi açıklamalarının ne derece güvercince sinyaller içerebileceği önemli) ve ABD ISM Hizmet endeksini takip ediyoruz. Soğuk hava şartlarına bağlanan önceki birkaç ayda gördüğümüz zayıf veriler sonrasında toparlanmanın işaretçisi şeklinde yorumlanabilecek makro verilerin daha geniş veri setine de vurgu yapan 19 Mart FOMC açıklamaları ile birlikte öneminin daha da arttığını belirtmiştik. Bu doğrultuda Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi (beklenti:200.000 önceki: 175.000) ve öncesinde takip ettiğimiz ADP istihdam ve ISM Hizmet gibi öncü veriler riskli varlıklarda toplarlanmanın devamı açısından önemli olabilir. Bu doğrultuda dün açıklanan ADP istihdam verisi toparlanmanın devamı yönünde sinyaller verdi ki 19 Mart FOMC sonrasında yükselişler gördüğümüz ABD bono faizlerinin bu görünümü koruması önemli. (ABD 10 yıllıkları dün 2.80’nin üzerine çıktı) ADP özel sektör istihdam 191.000 artışla ortalama beklentiye yakın seviyede gerçekleşti. (beklenti:195.000)  Önceki ayki yukarı revizyonla birlikte (139.000’den 178.000’e) değerlendirdiğimizde toparlanmanın devamına işaret ediyor.
Tarım dışı istihdam öncesinde bugün öncü sinyaller aradığımız bir diğer önemli veri ise ISM Hizmet endeksi (özellikle istihdam alt endeksi dikkat çekebilir) ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları. Hatırlatmak gerekirse tarım dış istihdam öncesinde önemli sayılabilecek öncü sinyallerden biri geçtiğimiz hafta açıklanan ve Mart ayına yönelik pozitif yönde sinyaller içeren haftalık işsizlik maaşı başvurularıydı. Haftalık başvurular son dört ayın en düşük seviyesine gerilerken, dört haftalık ortalama Eylül ayından sonraki en düşük seviyeye geriledi. Makro verilerde çok güçlü seviyedeki rakamların ABD bono faizlerinde yükselişe, dolayısyla da gelişmekte olan piyasalara yönelik soru işaretlerine neden olabileceğini belirtmekte fayda var.

Hiç yorum yok: