9 Nisan 2014 Çarşamba

Piyasalara Bakış


Cuma günü yeni zirve seviyelerinden sert satış baskısı ile geri çekilen küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksi 50 günlük ortalamasının geçtiği 1840 seviyelerinden toparlayarak dün günü %0.38 artışla tamamladı. Makro veri tarafında ise Yellen’ın takibinde olan JOLTS işgücü verisinin 299.000 artış ile piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini gördük. Ayrıca önümüzdeki hafta açıklanacak banka finansalları öncesinde dün “Alcoa” finansalları ile birinci çeyrek bilanço sezonunun başladığını da belirtelim.

(hisse başı kar:0.09$ beklenti:0.05$) Alcoa seans sonrası işlemlerde %2.5 yükseldi. Bu sabaha baktığımızda ise gelişmiş piyasalardaki satış baskısının etkili olmaya devam ettiğini görüyoruz. Japonya borsası şu saatlerde %1.8 ekside işlem görüyor. Kuroda’nın yakın zamanda ek genişleme adımlarına ihtiyaç olmadığına yönelik ifadeleri de soru işareti yaratmıştı. Olumlu ayrışan gelişmekte olan piyasalara baktığımızda ise döviz kurlarında devam eden rahatlama ile dün MSCI GOP endeksi %0.73 yükseliş kaydederken MSCI Türkiye dolar bazında %3.06 yükselişle günü tamamladı. Bu sabah ise gelişmekte olan Asya piyasalarında Çin Borsası dünkü sert yükseliş sonrası bu sabah yatayda.
Büyük resimde ABD faizlerindeki seyir ile birlikte Çin makro verileri ön planda yer alan ana makro konular olmaya devam ediyor. Diğer taraftan 25 Mayıs Ukrayna seçimleri yaklaşırken, Ukrayna- Rusya endişelerinin tekrar ön plana gelme olasılığının özellikle olumlu ayrışan gelişmekte olan piyasalar açısından önemli risk unsurlarından biri olduğunu hatırlatalım. Bu doğrultuda son birkaç gündür Rusya CDS spreadlerindeki artışı izlemekte fayda var.
Euro tarafında geçtiğimiz hafta ECB Başkanı Draghi’nin güvercince ifadeler içeren açıklamaları ön plandayken (dün ECB Weidmann ve Noyer’den gelen kısmen şahince açıklamalarla dengelendiği söylenebilir) ABD’de açıklanan makro verilerin toparlanmanın hızı konusunda vereceği sinyalleri izlediğimizi hatırlatalım. Geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan veriler geneli itibariyle toparlanmanın devamı yönünde işaretler içerse de özellikle enflasyon beklentilerini hareketlendirecek derecede güçlü diildi. Bu doğrultuda da Cuma günü açıklanan ve piyasa beklentilerini aşamayan tarım dışı istihdam rakamı sonrasında, 19 Mart FOMC ardından yükselişler gördüğümüz ABD bono faizlerinde geri çekilmeler gördük.
Ancak ABD’den gelen ekonomik süprizlerin olumsuz olduğu son dönemde dahi fazla gerilemeyen ABD faizleri ve doların, önümüzdeki dönemde açıklanacak ABD verilerinin güçlü gelmesi durumunda önemli bir yükseliş gösterebileceğini düşündüğümüzü belirtelim. Böyle bir durumda geçmişe nazaran daha yüksekte taban yapıyor izlenimi veren hisse ve bono volatilitelerinde de artış görebiliriz. Cumadan bu yana faizlerin gerilemiş olmasına rağmen hisse senedi volatilitesinin artmış olması bizce dikkat çekici. Hisse senedi volatilitesi henüz gelişmekte olan ülkeleri etkilemiş değil ki bunda bono ve kur volatilitelerinin düşük seviyelerde kalmaya devam ediyor olması etkili. Dolayısıyla bu iki aktif grubundaki volatilitelerin gelişimini takip etmek gerekiyor. Bu doğrultuda da önümüzdeki günlerde tüketici davranışlarına yönelik sinyalleri aradığımız perakende satışlar ve Nisan ayı tüketici güven endeksleri gibi makro verilerden gelebilecek sinyallerin önemini hatırlatalım.
Bugün tsi ile 21:00’de açıklanacak 19 Mart FED FOMC tutanakları günün odak noktasında yer alıyor. Başkan Yellen’ın basın toplantısında ifade ettiği “considerable period” vurgusu doğrultusunda, varlık alım programının sona ermesi ile ilk faiz artışına başlanması arasındaki süreye yönelik ipuçlarını arıyoruz.
Haftanın geri kalanında ABD’de Michigan tüketici güven endeksi ve ÜFE rakamı, Çin’de dış ticaret ve enflasyon rakamlarını takip edilecek önemli makro veriler olarak sıralayabiliriz. Yurtiçinde ise Cuma günü cari açık rakamı açıklanıyor. Ayrıca geçtiğimiz hafta Türkiye'nin kredi notunda değişikliğe gitmeyen Fitch sonrasında gözler 11 Nisan’da açıklanacak Moody’s’inTürkiye gözden geçirme raporunda olacak.

Hiç yorum yok: