2 Nisan 2014 Çarşamba

Piyasalara Bakış


Gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalardaki olumlu hava devam ediyor. Küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksi dün %0.70 artışla 1885 yeni zirve seviyesinden günü tamamladı. Geçtiğimiz hafta gelişmiş piyasalardan olumlu ayrışmalar gördüğümüz gelişmekte olan piyasalarda ise döviz , bono ve hisse senetlerindeki olumlu görünüm  bu haftaki FED Başkanı Yellen açıklamalarının da desteğiyle devam etti.  20 Marttan bu yana MSCI GOP endeksi dolar bazında %6.4 yükselmiş oldu. Yellen’ın 19 Mart FOMC açıklamalarındaki şahince tutumunun aksine bu haftaki açıklamaları güvercince ifadeler içeriyordu. Özellikle zayıf istihdama dair vurguları dikkat çekmişti.

Soğuk hava şartlarına bağlanan önceki birkaç ayda gördüğümüz zayıf veriler sonrasında toparlanmanın işaretçisi şeklinde yorumlanabilecek makro verilerin daha geniş veri setine de vurgu yapan 19 Mart FOMC açıklamaları ile birlikte öneminin daha da arttığını belirtmiştik. Bu doğrultuda Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi (beklenti:200.000 önceki: 175.000) ve öncesinde öncü sinyaller aradığımız ADP istihdam ve ISM Hizmet endeksi (özellikle istihdam alt endeksi) riskli varlıklarda toplarlanmanın devamı açısından önemli olacak. Özellikle makro verilerde çok güçlü seviyedeki rakamların ABD bono faizlerinde yükselişe, dolayısyla da gelişmekte olan piyasalara yönelik soru işaretlerine neden olabileceğini belirtmekte fayda var.
Bu doğrultuda da seçim sonuçları ile birlikte seçimden önce başlayan olumlu performansına devam eden yurtiçi piyasalarda, bu olumlu performansın ne kadar uzun soluklu olacağı gelişmekte olan ülkelerdeki konjontüre bağlı olabilir bizce. Özellikle bono faizlerindeki hızlı düşüş sonrası fonlama maliyetleri ile arasındaki farkın son bir seneki ortalamaların oldukça altında düşümüş olması bundan sonra faizlerin düşmesi için fazla marj kalmadığını düşündürüyor. Tarihsel olarak baktığımızda da genelde faizlerdeki düşmenin durması borsanın yükselişi açısından bir engel teşkil edebiliyor.
Hatırlatmak gerekirse tarım dış istihdam öncesinde önemli sayılabilecek öncü sinyallerden biri geçtiğimiz hafta açıklanan ve Mart ayına yönelik pozitif yönde sinyaller içeren haftalık işsizlik maaşı başvurularıydı. Haftalık başvurular son dört ayın en düşük seviyesine gerilerken, dört haftalık ortalama Eylül ayından sonraki en düşük seviyeye geriledi. Dün açıklanan ISM imalat endeksi ise beklentilerin altında kalmış olsa da yeni siparişlerin gücünü koruması bu doğrultuda pozitif sinyaldi.
Bu sabaha baktığımızda Asya piyasaları genelinde de olumlu görünümün devam ettiği söylenebilir.  Bugün ABD ADP istihdam, euro bölgesi ÜFE, FED’den Lockhart ve Bullard konuşmalarını takip ediyoruz. Haftanın geri kalanında ise yurtiçinde enflasyon rakamları, ECB toplantısı ile birlikte Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam rakamları piyasaların odak noktasında. Ayrıca  Arjantin, Brezilya, Rusya ve Venezuela’daki not indirimleri haberleri ardından Fitch’in Türkiye gözden geçirme raporunu 4 Nisan, Moody’s’in ise 11 Nisan’da açıklayacağını hatırlatalım. Bu yöndeki haberler gelişmekte olan ülkelere yönelik algıyı olumsuz etkileyebilir.

Hiç yorum yok: