28 Mart 2014 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 28 Mart 2014


BIST100 endeksi dün yön arayışı içinde dalgalı seyretti ve gün sonuna doğru hızlanan satışlarla %1.01 ekside 67,048 puandan sonlandı. BIST30 endeksi ise %1.21 gerileyerek 82,120 puandan günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.92, bankacılık endeksi (xbank) %0.89 gerilerken günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve VAKBN oldu. Borsa İstanbul’un dünkü işlem hacminin 4 milyar 474 milyon TL olduğunu da ekleyelim.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre yurtdışında yerleşik kişiler 17 - 21 Mart haftasında net 227.5 milyon dolarlık hisse senedi ve 295.2 milyon dolarlık DİBS alışı gerçekleştirdi. Yine aynı istatistiklere göre brüt döviz rezervleri 21 Mart ile biten bir haftalık dönemde 105 milyar 824 milyon dolara geriledi. Aynı haftada bankalararası dahil olmak üzere bankacılık sektöründeki toplam mevduat % 0.34 artışla 978 milyar 738 milyon TL olarak gerçekleşirken en geniş tanımlı para arzı M3, 988.8 milyar TL seviyesine yükseldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun, geçen hafta aldığı benzin ve motorine uygulanan tavan fiyat kararı üzerine sektör temsilcilerini durumun sürdürülebilir olmadığına dikkat çekti. Bu sebebten ötürü Akaryakıt Dağıtımcıları Derneği üyeleri konuyu tekrar görüşmek için bugün EPDK yetkilieriyle bir araya gelecek.

Şirket haberlerine baktığımızda gündemin nispeten sakin olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz günlerde Qatar Islamic Bank ile stratejik ortaklık kurulması için görüşmelere başladığını açıklayan katılım bankası Bank Asya´nın hisselerinin dün tavan seviyesinden işlem görürken, son 3 günlük hisse performansının % 44´ü aştığını hatırlatalım. KAP’a yapılan açıklamaya göre CarrefourSa Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi AŞ, 2014 yılında 110 milyon TL yatırımla 100 mağaza açmayı planlıyor.


Yurtdışı piyasalara baktığımızda ise, Japonya'da tüketici harcamalarının Şubat ayında beklenmedik şekilde gerilediğini ve bu veriyle birlikte piyaslarda Japon hükümetinin harcamalarını artırabileceğine dair spekülasyonların başladığını görüyoruz. Çin'deki verilerin yavaşlamaya işaret etmesi sonucunda yatırımcılar, ülke hükümetinin teşvik için harekete geçeceği beklentisiyle piyasaları yukarı taşıdı. Çin'in en büyük bankası, Industrial and Commercial Bank of China 2013 yılındaki net kazancının %10.2 arttığını açıkladı. Chicago Fed Başkanı Evans, 2015'in 2. yarısında faizlerin artırılacağı yönünde tahminde bulunurken, New York Fed Başkanı Dudley, Fed'in küresel istikrarı sağlama sorumluluğunun da bulunduğunu ifade etti. St. Louis Fed Başkanı Bullard ise ABD ekonomisi için riskin balon olduğunu vurguladı.

Hiç yorum yok: