19 Mart 2014 Çarşamba

Piyasalara Bakış


Çin ve Rusya konuları ön planda yer almaya devam ederken dün Putin’in açıklamalarının endişeleri hafiflettiğini ve hisse senetlerinin tepki yükselişlerine devam ettiğini gördük.  Geçtiğimiz haftaki satış baskısı ardından haftaya tepki yükselişleri ile başlayan S&P 500 dün %0.72 artıda günü tamamlarken, volatilite ve CDS spreadlerindeki geri çekilmenin devam ettiğini gördük. Gelişmekte olan ülke hisse senetleri ise tepki yükselişlerine katılarak %0.98 artıda günü tamamladı. MSCI Türkiye %2.36 yükseldi. Geçtiğimiz hafta %2.80’lerden %2.62’lere gerileyen ABD 10 yıllıkları ise bugünkü FOMC toplantısı öncesinde , ki nispeten güvercince sinyaller içerebileceğine dair beklentiler hakim, yatay seviyesini koruyor.
 
Bu sabaha baktığımızda gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki artan volatilite ve Çin para birimi ön planda.  Asya hisse senetlerinde yatay/zayıf görünüm hakim. Ayrıca Moody’s’in 10 Türk bankasını olası bir not indirimi için izlemeye aldığına dair açıklamalarını not edelim.
 
Günün odak noktasında FED FOMC toplantısı ve ardından Başkan Yellen’in basın toplantısı var. FOMC toplantısında politika parametlerinde revizyon konusu ön planda yar alabilecekken, son zayıf bazı veriler sonrasında FED üyelerinin görüşlerinde güvercince ifadelere yer vermesinin olasılıklar dahilinde olduğunu belirtelim. Ancak pozitif yönde sürpriz yapan son istihdam rakamları ile birlikte, güçlü sinyaller içeren Şubat ayı sanayi üretimi rakamını not etmekte fayda var. Bu doğrultuda Yellen’ın basın toplantısındaki tonlaması oldukça önemli olacak. FED ile birlikte İngiltere’de işsizlik oranı ve  Merkez Bankası toplantı tutanakları, Güney Afrika enflasyon rakamı da takip edilecek diğer önemli makro veriler. Haftanın geri kalanında ise ABD’de Haftalık İşsizlik Başvuruları ve Philadelphia FED İmalat Endeksinin takip edilecek makro veriler olduğunu belirtelim. 
 
Yurtiçi tarafta dün TCMB PPK toplantısını takip ettik. Beklendiği gibi TCMB faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi ve açıklanan kısa not ise bizim dün sabah da ifade ettiğimiz gibi bir önceki nota benzer şekilde, dengeli, temkinliydi ve süprizler içermiyordu. Merkez bankası enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler önemini korunduğunu vurgulamakla birlikte Ocak ayında yapılan güçlü ve önden yüklemeli parasal sıkılaştırmanın, söz konusu risklerin orta vadeli enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerini sınırladığını ifade ediyor. Merkez bankasının sanırız burada kast ettiği 24 aylık enflasyon beklentilerinin son TCMB anketinde istikrar kazanmış olmasıydı. Fakat Kurul baz etkisinin de etkisiyle Haziran ayına kadar enflasyondaki yükselişin devam edebileceğini tahmin ediyor. Merkez bankasının sanırız burada kast ettiği yıllık bazda manşet TÜFE enflasyonu.
 
Kurul bu süreçte enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının yakından izleneceğini ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini söylüyor. Ayrıca sıkı para politikası duruşunun, alınan makro ihtiyati önlemlerin ve zayıf seyreden sermaye akımlarının etkisiyle kredi büyüme hızları yavaşlamaya devam ettiğini belirtiyor ve 2014 yılı ilk çeyreğine dair açıklanan verilerin de yurt içi özel kesim nihai talebinde ivme kaybına işaret ettiğini ifade ediyor. Kurul net ihracatın ise dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yapması bekliyor ve 2014 yılında toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin ediyor.
 
TCMB’nin temkinli olmaya devam edeceğini ve para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini düşünüyoruz.

Hiç yorum yok: