19 Mart 2014 Çarşamba

Japonya-Çin


Şubat ayında 12.5% artması beklenen ihracat 9.8% artarken 7.2% artması beklenen ithalat 9.0% artmış ve böylece ticaret açığı beklenti 600bn yenden daha yüksek 800 bn yen olmuş durumda. J curve, 6 ay vs derken Yen'in ticaret verisi üzerindeki etkisi giderek azalacak. 2013 yılında toplam ihracatın büyüklüğü Yen'de yaşanan harekete rağmen (evet evet J Curve) 2012'ye göre 1.5% gerilemiş görünüyor. Daha önce de sık sık belirttiğim gibi Japon şirketlerinin ana sorunu Yenin değeri değil ürünlerinin global piyasadaki yeri. Elbette özellikle enerji açığı (nuke kaynaklı) ticaret rakamları üzerinde ciddi baskı yaratmayı sürdürüyor. Piyasanın Çin büyümesinde ve genelinde sorun olduğunu anlaması 1 ticaret rakamı (artı 6 yıl) ile  gerçekleşti. Japonya için genel görüşün negatif dönmesi bundan daha kısa sürede olacaktır.

 

Nikkei ABD iyimserliği ile yeniden 200 günlük ortalamasını aşmaya çalışıyor ve şu anda 1.40% primli, Yen ise yatay bir seyir içinde. Çin'de Yuan bu sabah 6.2017'ye kadar geriledikten sonra şu anda 6.1992 seviyesinden işlem görüyor. Emlak şirketlerine yönelik kaygılar ve bu şirketlerin banka bilançosuna vermesi muhtemel zarar nedeni ile endeksin de satış baskısı altında kaldığını görüyoruz, ilk seans yaklaşık 0.80% ekside tamamlandı.

 

Bugün elbette saat 20:00De açıklanacak olan FOMC kararı ve ardından saat 20:30 da ilk basın toplantısını yapacak olan Yellen takip edilecek. Senaryoları önceki gün paylaşmıştım. Şayet tamamen sözel bir fwd. guidance söz konusu olacaksa FED'in esnekliği ile beraber volatilite de artacak demektir. Böyle bir adım ilk aşamada (gelecek iyi verilerle) varlık fiyatları üzerinde baskı oluşturabilir.

Hiç yorum yok: