28 Şubat 2014 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 28 Şubat 2014

Düne aşağı yönlü hareketle başlayan BIST100 endeksi gün içinde hızlanan alışlarla günü %0.45 artıda 61,779  puandan sonlandırdı. BIST30 endeksi ise %0.53 artışla 74,824 puandan günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.21, bankacılık endeksi (xbank) %0.57 artış gösterdi. Günü en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve AKBNK oldu.


Yurtiçi piyasalarına baktığımızda, dün gündemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan verilerin bulunduğunu hatırlatalım. Merkez Bankası da dahil olmak üzere bankacılık sektörü kredi hacmi 21 Şubat ile biten haftada 1 milyar 273 milyon 93 bin TL gerileyerek 1 trilyon 37 milyar 908 milyon 570 bin TL olarak gerçekleşti. Yurt dışında yerleşik kişilerin hisse senedi stoku, geçen hafta yaptıkları 111.1 milyon dolarlık net satış ve hisse senedi değerlerindeki düşüşle 47.6 milyar dolara geriledi. Yabancıların DİBS stoku ise aynı dönemde yaptıkları 198.7 milyon dolar tutarındaki net satış ve DİBS fiyatlarındaki düşüşle 48 milyar 78.3 milyon dolardan 47 milyar 472.7 milyon dolara indi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün 2014’te %4'lük bir büyüme hedeflediklerini belirterek Türkiye'nin şu anda potansiyelinin altında büyüdüğünü açıkladı. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, tüketici güven endeksi,  şubat ayında 2010'dan beri en düşük seviyede gerçekleşerek geçen aya göre %4.3 gerileyerek 69.2 seviyesine düştü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun kredi kartına taksit sınırlaması getirmesinin ardından, 1 Şubat'tan itibaren üç haftalık süreçte taksitli kredi kartı harcamalarındaki azalma 2 milyar 711 milyar lirayı buldu.


Şirket haberlerine baktığımızda, Yapı Kredi’nin 1 yıllık dönem içerisinde Türkiye dışında yerleşik tüzel ve gerçek kişilere satılmak üzere 3 milyar ABD doları veya muadili yabancı para veya Türk Lirası tutarına kadar borçlanma aracı ihracına yönelik SPK’ya başvuru yaptığını görüyoruz. THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, Lufthansa ile tekrar masaya oturacaklarını açıkladı. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Ziraat Bankası'nın 2013’te 150 yeni şube açtığını ve 2014’te de büyümeye devam edeceklerini söylerken sektörün en kârlı bankasının da Ziraat bankası olduğunu vurguladı.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, ABD'de gün açıklanan verilere göre işsizlik başvuruları, geçtiğimiz hafta son bir ayın zirvesine yükselirken, dayanıklı tüketim malı siparişleri, Ocak ayında beklenenden az düşerek, imalat sanayiinin zorlu kış mevsiminin ardından toparlandığı sinyalini verdi. Fed Başkanı Janet Yellen dün gerçekleştirdiği sunumunda, Fed'in tahvil alımlarını azaltmaya devam edeceğini yineledi. ABD hisseleri, bu sunumun ardından yükselirken, S&P 500 de rekora yakın seviyelerde seyretti. Bir sempozyumda konuşan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Euro Bölgesi'nin deflasyonda olmadığını, ancak gerektiği durumda harekete geçilebileceğine işaret etti. Japonya'nın sanayi üretiminin 2011'den bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirerek ekonominin güçlendiğine dair sinyal verdiğini de ekleyelim.

Hiç yorum yok: