12 Şubat 2014 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 12 Şubat 2014

Dün güne yükselişle başlayan ve ikinci seansta gelen satışlarla kazancının bir kısmını geri veren BİST100 endeksi günü %0.36 yukarıda 64,280 puandan sonlandırdı. BİST30 endeksi ise %0.39 yükselerek 78,039 puandan günü sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %0.14, bankacılık endeksi (xbank) %0.96 yükselirken günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve AKBNK oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, 22.1 milyar euro'ya Limak-Kolin-Cengiz-Mapa ve Kalyon Ortak Girişim Grubu'na ihale edilen 3. Havalimanı projesinin ÇED olumlu kararının yürütmesi İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından durdurulduğunu hatırlatalım. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, kararın ÇED’in geçici durdurulmasına yönelik olduğunu ve havalimanı çalışmasının bu karadan etkilenmeyeceğini söyledi. THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu ise böyle büyük projelerin ertelenmesinin doğru olmadığını ifade etti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, yolsuzlukla mücadele konusunda güçlü bir reform çalışması yapacaklarını ifade ettiğini de belirtelim. Bankalar Arası Kart Merkezi verilerine göre, 2013’te yaklaşık 57 milyon kredi kartlarıyla en fazla alışveriş ve nakit çekimi Aralık ayında, en az işlem ise Şubat ayında gerçekleşti. Son olarak bankalararası piyasada Dolar/TL kurunun, dün 2.21'in altına gevşediğini de ekleyelim.

Şirket haberlerine baktığımızda,kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin, İş Bankası, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası ve Vakıfbank’ın kredi notu görünümünü ‘negatif’e çektiğini görüyoruz. TAV Havalimanları Holding'in CEO'su Sani Şener, yapımı henüz başlamayan üçüncü havalimanında gecikme olasılığına karşın, Atatürk Havalimanı'nda genişleme projesi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Ek olarak, bugün İş Bankası’nın kârının beklendiğini de belirtelim.


Uluslararası piyasalara baktığımızda Fed Başkanı Janet Yellen’ın dünkü açıklamalarını ve etkilerini görüyoruz. Yellen, teşvik azaltımının kademeli olarak devam edebileceğini ve işsizlik oranı %6.5'in altına inene kadar faizin düşük seyredeceğini belirtti. Yellen’ın açıklamalarının ardından New York Borsası yükseldi, gösterge endeksler 1 yıldan uzun süredir en büyük 4 günlük kazancına işaret etti. Yavaşladığı endişeleri gelişen piyasaları huzursuz eden Çin'de ihracat ve ithalat Ocak'ta beklentinin üzerinde hızlandı, bunun üzerine gelişen piyasalar endeksi 3 haftanın en yüksek düzeyine tırmandı. ABD'de Temsilciler Meclisi, borç tavanını, önşartsız olarak Mart 2015'e kadar artırmayı kabul etti. Son olarak, Kazakistan Merkez Bankası, Fed'in tahvil alımlarını azaltımının, gelişen piyasalardan fon çıkışına neden olmasıyla, artık para biriminin önceki seviyelerini korumayacağını söyleyerek devalüasyon yaptı.

Hiç yorum yok: