20 Şubat 2014 Perşembe

Piyasalara Bakış


Dün piyasalar genelinde satış baskısı vardı. BIST 100 endeksi dün %1.16 düştü. MSCI Dünya ve S&P 500 endeksleri de sırasıyla %0.33 ve %0.65 geriledi. MSCI Gelişmekte olan ülke endeksi ise yatay idi.
Geçen hafta Fed başkanı Yellen’in konuşması arasında daha az “güvercince”  olarak dikkat çeken bazı ifadeleri vurgulamıştık ve bu ifadeleri özellikle gelişmekte olan ülkeler açısından nispeten olumsuz olarak değerlendirmek mümkün diye yorumlamıştık.
Nitekim dün açıklanan Fed toplantı tutanaklarının piyasa tarafından nispeten “şahince” algılandı ve satış baskısı yarattı. S&P 500 endeksi %0.65 geriledi. Dün ayrıca bono ve hisse senedi volatililte endekslerinde de yükseliş gördük.

Bu sabah itibariyle ise gelişmekte olan ülke piyasa borsalarında geneli itibariyle gerileme var. Bunda Çin’de açıklanan öncü (HSBC ve Markit tarafından açıklanan) Şubat PMI verisinin beklentilerin altında kalması da etkili. MSCI Gelişmekte olan ülke endeksi bu sabah itibariyle %0.8 ekside işlem görüyor.
Daha once de ifade ettiğimiz Kazakistan’ın para birimi Tenge %19 oranında devalüe edilmiş idi. Daha once gerçekleşen Arjantin devalüasyonu ve Ukrayna'nın sermaye kontrollerinden sonra gelen bu gelişmenin diğer gelişmekte olan ülkeler üzerindeki algı açısından olumsuz olabileceğini. Diğer piyasaları etkileyip etkilemeyeceğini izlemek gerekir diye düşünmeye devam ediyoruz. Ukrayna’daki son gelişmelerin de bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz
Piyasalar açısından önümüzdeki dönemde dört konunun önemli olduğunu düşünüyoruz
1)         ABD verilerinin ne kadar hava durumundan etkilendiği ve bundan sonraki seyri ve bunun ABD’de faiz arttırımı tartışmalarını başlatıp başlatmayacağı
2)         Çin’de alınan tedbirlerin, kredi büyüme hızını da yavaşlatma dahil, devamı ve ekonomisi üzerine etkisi
3)         Japon Merkez Bankası ve Japon Yeni
4)         Gelişmekte olan ülke para birimleri
Aralık ayı başlarından itibaren ifade ettiğimiz gibi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki riskli varlıklara yönelik daha temkinli bir duruşun daha uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz.

Hiç yorum yok: