14 Şubat 2014 Cuma

Piyasalara Bakış


Piyasalar genelinde geçtiğimiz hafta dikkat çektiğimiz olumlu hava dün gelişmiş piyasalarda devam ederken gelişmekte olan ülkelerde baskı vardı. BIST 100 endeksi dün %1.16 düştü. MSCI Dünya ve S&P 500 endeksi hafif yükselirken. MSCI Gelişmekte olan ülke endeksi de %0.8 geriledi.
Dün Aralık ayı ödemeler dengesi veriler açıklandı. Buna göre cari açık Aralık ayında 8.3 milyar dolar oldu. CNBC-e anketine göre ortalama 7,6 mlr dolar cari açık bekleniyordu. Böylece 2013 yılı cari işlemler açığı, bir önceki yıla göre 16.507 milyon ABD doları artarak 65.004 milyon ABD dolarına yükselirken, parasal olmayan altın hariç cari işlemler açığı 983 milyon ABD doları azalarak 53.223 milyon ABD dolar oldu. CNBCE anketine göre 2014 sonunda ise cari açığın 48 milyar dolara gerilemesi bekleniyor.
 
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi Fed başkanı Yellen’in konuşması ve soru cevap bölümündeki cevaplarına baktığımızda Yellen’in oldukça dengeli açıklamalar yaptığını görüyoruz. Fakat özellikle daha az “güvercince”  dikkat çekici olan ifadeleri arasında son açıklanan ve zayıf gelen istihdam verilerini yorumlama konusunda erken olduğunu vurgulaması vardı. Buna benzer nispeten daha az “güvercince” ifade özellikle gelişmekte olan ülkeler açısından nispeten olumsuz olarak değerlendirilebilinir.
Dün kur, bono ve hisse senedi volatililte endekslerinin de hafif gerileme gördük. ABD bono tahvil faizlerinde de gerileme vardı. Bu sabah itibariyle ise gelişmekte olan ülke piyasaları daha sakin.
Dünün en dikkat çekici konulardan biri gelişmekte olan ülkelerdeki, özellikle Ruble’deki, satış baskısı idi.
Daha once de ifade ettiğimiz Kazakistan’ın para birimi Tenge %19 oranında devalüe edildi. Daha once gerçekleşen Arjantin devalüasyonu ve Ukrayna'nın sermaye kontrollerinden sonra gelen bu haber gelişmekte olan ülkeler üzerindeki algı açısından olumsuz olabilir. Diğer piyasaları etkileyip etkilemeyeceğini izlemek gerekir diye düşünmeye devam ediyoruz.
Kısa vadede nispi rahatlama ile piyasalardaki tepki denemeleri devam edebilir diye düşünmeye devam etmekle birlikte gelişmekte olan ülke döviz piyasalarında daha yakından takip etmek gerekmekte.
Daha orta vade için ise Aralık ayı başlarından itibaren ifade ettiğimiz gibi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki riskli varlıklara yönelik daha temkinli bir duruşun daha uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz.

Hiç yorum yok: