9 Ocak 2014 Perşembe

Varantlarda Günün Ardından - 09 Ocak 2014

BIST100 endeksi gün boyu satışların yoğun olduğu bir gün geçirdikten sonra %1.85 aşağıda 67,331 puandan günü tamamladı. BIST30 ise %1.87 düşerek 81,865 puandan kapandı. Sanayi endeksi (xusin) %1.28, bankacılık endeksi (xbank) %2.50 düşüş gösterirken günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, TÜİK’in yayınladığı verilere göre takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin, 2013 yılı Kasım ayında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %4.7, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin ise bir önceki aya göre %2.9 arttığını görüyoruz. Hazine nakit dengesinin, Aralık 2013’te 11 milyar TL civarında açık verdiğini belirtelim. Babacan, 2013 yılında Orta Vadeli Program'da yer alan tahminelere paralel bir seyir izlendiğini, büyümenin 2013 yılı için %3.6 olarak öngörüldüğünü ve gereçekte de %3.6'nın biraz üzerinde bir büyüme rakamıyla 2013'ün tamamlanmış olabileceğini ifade etti.  Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, iç politikanın Türkiye için belirgin bir risk teşkil ettiğini fakat Türkiye'nin Baa3 olan kredi notu ve durağan seviyesindeki not görünümünün zaten bu riski yansıttığını açıkladı.


Şirket haberlerine baktığımızda, gündemin son derece sakin olduğunu görüyoruz. Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Dinçer’in, kur ve faizlerdeki hareketliliğin büyümede aşağı yönde, enflasyonda yukarı yönde risklere yol açtığını ifade ettiğini belirtelim. Rekabetin Korunması Kanunu'nu ihlal edilip edilmediğinin tespit edilmesi amacıyla açılan soruşturma kapsamında Tüpraş ve Opet 14 Ocak'ta sözlü savunma yapacak.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, bugün Çin'de açıklanan veriler, enflasyonun gevşediğini ve üretici fiyatlarının düşüşlerini genişlettiğini gösterdi. Asya hisse senetleri, Çin'de enflasyon verisinin daha zayıf bir büyümeyi işaret etmesi sonrası, Japon hisselerinin 5.5 yılın zirvesinden düşmesi ile birlikte, değer kaybederken, bölge tahvilleri riski arttı. Dün, ABD Merkez Bankası'nın tutanakları ve beklenenden iyi gelen istihdam verilerinin, teşviklerin azaltımının hızlandırılabileceği endişelerine neden olması üzerine Standard&Poor's 500 Endeksi düşüş gösterdi. Bugün, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası politika toplantıları yapılacağını belirtelim. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) açıkladığı ABD'nin en büyük petrol tüketicisindeki stoklarının beklenenin üzerinde yükseldiğini gösteren verilerin ardından, 6 haftanın en düşük seviyesine doğru hareket etti.

Hiç yorum yok: