7 Ocak 2014 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 07 Ocak 2014

Dün ilk seansta dalgalı seyreden BIST100 endeksi ikinci seansta gelen yoğun alımlarla günü %3.11 artarak 68,021 seviyesinden sonlandırdı. BIST30 ise %3.33 yükselerek 82,574 seviyesine geldi. Sanayi endeksi (xusin) %2.20, bankacılık endeksi (xbank) %4.77 artış gösterirken dün en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve ISCTR oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Ekonomi Bakanlığı’ndan alınan verilere göre 2013 yılının Ocak-Kasım döneminde tüketim malları ithalatının, bir önceki senenin aynı dönemine göre %13.5 artarak yaklaşık 27.6 milyar seviyesine ulaştığını görüyoruz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yayımladığı geçici verilere göre reel efektif döviz kuru endeksi Aralık 2013’te bir önceki aya göre TÜFE bazında değer kaybederek son 26 ayın en düşük seviyesi olan 106.85'e geriledi. Basın toplantısı gerçekleştiren EPDK Başkanı Köktaş, kurdaki artışın elektrik üretim özelleştirmelerinde finansman sorunu yaratabileceğini  ve yeni kur seviyesi ile yapılan fizibilitelerin enerji fiyatlarına yansıyabileceğini ifade etti. İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün açıklamasına göre İstanbul 2013 yılında ilk defa 10 milyonu aşkın yabancı turist ağırlayarak rekor kırdı. Son olarak Dolar TL kurunun 2.1948 ile dün tüm zamanların zirvesini gördüğünü hatırlatalım.


Şirket haberlerine baktığımızda, helikopterlere sistem entegrasyonu yapan ASELSAN ile sivil uçaklara entegrasyon sağlayan THY Teknik AŞ'nin bir işbirliği anlaşması imzaladığını görüyoruz. Çelik-İş Sendikası’nın Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) 11. dönem toplu iş sözleşmesine dair, %20 civarında ücret artışı talebi olduğunu belirtelim. Son olarak, Vakıfbank’ın 300.000.000 TL nominal değerli, 154 gün vadeli banka bonosunun ihraç ve halka arz edilmesi amacıyla SPK ve Borsa İstanbul A.Ş.'ye başvuruda bulunduğunu ekleyelim.


Uluslararası piyasalara baktığımızda, ABD'de Aralık ayı ISM imalat sanayi dışı endeksinin, Kasım ayına göre 0.9 puan düşüşle 53 puana gerilediğini görüyoruz. Hizmet sektörü endeksinin beklenenden daha yavaş bir büyüme göstermesi sonrasında ABD hisse senetleri düşüşe üçüncü günde de devam etti. Böylece S&P 500 Endeksi, 2005 yılından beri senenin başlangıcı itibariyle en uzun süreli düşüş dönemini yaşamış oldu. ABD'de hizmet sektöründeki zayıflığın, beklenenden yüksek gelen fabrika siparişlerini gölgelemesiyle Avrupa hisseleri de geriledi. Görev süresi 31 Ocak'ta dolacak Ben S. Bernanke'nin yerine geçecek olan Janet Yellen, Fed'in 15'nci başkanı olmak için ABD Senatosu'nun onayını aldı. Yellen, aynı zaman da 100 yıllık Fed tarihindeki ilk kadın başkan olacak. Altın, Asya'da artmakta olan fiziki tüketim sebebiyle son üç haftanın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından dalgalı seyrediyor.

Hiç yorum yok: