3 Ocak 2014 Cuma

Piyasalara Bakış

Dün yılın ilk gününde hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalarda kar satışlarının etkili olduğunu gördük.
Büyüme yönlü fiyatlamalarla yeni rekor seviyeleri gören ve  2012 sonlarından itibaren etkili olan uzun vadeli yükseliş trendi direnç bölgesini test eden S&P 500 endeksi dün bütün sektörlerde etkili olan satış baskısı ile  %0.89 düşüşle 1831 seviyesine gerilerken, son haftaların en düşük seviyelerinden toparlayan VIX endeksindeki yükseliş ise devam etti. (%3.72) Ayrıca bono ve kur volatilitelerindeki artışlar da dikkat çekiciydi. Gelişmekte olan piyasalarda ise kurlardaki baskı öncülüğünde MSCI GOP endeksi dolar bazında %1.2 düştü.
FED’in Ocak ayında “tapering”’e başlayacağına dair açıklamaları sonrasında ABD piyasalarında özellikle bono piyasalarındaki ve gelişmekte olan ülke piyasalarındaki gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz. ABD doları karşısında son üç yılın en düşük değerine ulaşan Tayland bahtı ve Endoneszya rupiahı ve Ağustos sonu seviyelerine gerileyen Malezya ringgiti gibi bazı gelişmekte olan ülkelerin para birimlerindeki değer kaybı dikkat çekici olmaya devam ediyor.

Dün ön planda olan Aralık ayı ISM imalat verisine bakacak olursak, güçlü Kasım rakamları sonrasında Aralık ayında manşet rakamda sınırlı gerileme görülse de detaylarda yeni sipraişler ve istihdam endeksindeki güçlü ivmenin devamı olumluydu ve FED’in “tapering” kararını destekler nitelikte olduğu söylenebilir. Dün açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise 339.000 ile 344.000 olan ortalama beklentinin altında kaldı. Ancak yukarı eğilimini koruyan dört haftalık ortalama negatif sinyal vermeye devam etti. Yüksek oynaklık gösteren bir veri olması nedeni ile etkisinın sınırlı olduğu söylenebilir.
Diğer açıklanan diğer makro verilere bakacak olursak, Çin’de açıklanan resmi PMI imalat rakamı beklenenin altında kalarak bir miktar hayal kırıklığı yaratırken (51.4’den 51.2’ye geriledi ancak dördüncü çeyrek ortalamasının üçüncü çeyrek ortalaması üzerinde seyrettiğini not edelim), euro bölgesinde açıklanan Aralık ayı PMI rakamında ise revizyon olmadı. Almanya PMI’ı flash rakamdan sınırlı yukarı yönde (54.2’den 54.3’e), son yedi ayın en düşük seviyesinde ve daralma bölgesinde bulunan Fransa PMI’ı ise sınırlı aşağı revize edildi. (47.1’den 47.0’a) Diğer taraftan İtalya Aralık ayı PMI’ının beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşerek pozitif sinyal verdiğini  not edelim.  (51.4’den 53.3’e yükseldi)
Genel olarak bakıldığında Euro Bölgesi PMI imalat verisi imalat sektöründe toparlanmada hızlanma sinyali verdi, (son 31 ayın en yüksek seviyesinde), diğer taraftan yeni ihracat siparişleri ise artış sinyali vermeye devam ederek pozitif görüntüdeydi. İmalat sektöründeki toparlanmaya ülke bazında Hollanda, Almanya, İrlanda ve İtalya öncülük ediyor.  Diğer taraftan İspanya 50.8 ile genişleme bölgesine geçerken, 49.6 ile daralma bölgesinde kalmaya devam etse de son 52 ayın en yüksek seviyesindeki Yunanistan ise dikkat çekiyor. 47.0 ile daralma bölgesinde kalmaya devam eden Fransa ise soru işareti yaratmaya devam etti. 
Yurtiçinde ise politik gelişmelerle birlikte merkez bankasının politika uygulamaları ön planda olmaya devam ediyor. MSCI Türkiye endeksi geçen hafta %10.5 düşüş göstererek hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardan negatif yönde ayrışmıştı ve sert satış baskısı ile 2008 dipleri sonrasındaki uzun vadeli yükselen trend desteğini kırmıştı. Bu haftaya tepki yükselişleri ile başlamış olsa da bu görünümün devam etmediğini görüyoruz. MSCI Türkiye endeksi dün TL’deki kayıplarla birlikte dolar bazında %2.1 düştü. Dün açıklanan ve Aralık ayında 55.0’dan 53.5’e sert düşüşle momentum kaybına işaret eden HSBC PMI imalat endeksini de not edelim. Endekste yeni siparişler 57.1’den 54.7’ye, yeni ihracat siparişleri ise 54.7’den 51.3’e gerileyerek negatif bir görünüm çizdi.  
Merkez bankası tarafında kurdaki baskıyı hafifletmeye yönelik olarak devam eden döviz satışları ön planda yer alırken, faiz tarafında herhangi bir sürpriz yapıp yapmayacağı merak konusu.  Bugün açıklanacak Aralık ayı enflasyon rakamları odak noktasında olacak. Yeni açıklanan otomobil, alkollü içki, sigara ve cep telefonunda Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) çeşitli oranlarda artışın ise enflasyonu yükseltici etkide bulunabilir. Diğer taraftan merkez bankası bugün minimum 100 milyon dolar döviz satım ihalesi yapacak.

Hiç yorum yok: