10 Ocak 2014 Cuma

Piyasalara Bakış


Dün ECB Başkanı Draghi güvercince söylemleri ile öne çıkarken, ABD tarafında istihdama yönelik öncü sinyallerden haftalık işsizlik maaşı başvuruları rakamı dikkat çekti. Veri 15.000 kişi düşüşle 330.000’e gerileyerek piyasa beklentisinden daha iyi seviyede gerçekleşirken, dört haftalık ortalama da bu doğrultuda 349.000’e geriledi. Ancak yüksek oynaklık gösteren bir veri olması nedeni ile etkisinin sınırlı olabileceğini hatırlatalım.
Bugün ABD’de Aralık ayı tarım dışı istihdam rakamı açıklanıyor. Tarım dışı istihdam rakamı tapering’e başlayacağını açıklayan FED sonrasındaki en önemli veri. Veride beklentiler ortalama 197.000 seviyesinde.  Çok güçlü rakamlar güvercince tapering’e ve bu doğrultuda da düşük faiz politikasına yönelik soru işareti yaratabilir. Tarım dışı istihdam rakamına yönelik öncü gösterge olarak izlenen ve son aylarda istihdam rakamı ile korelasyonu yüksek olan ADP verisine baktığımızda, Aralık ayında 238.000 kişi artışla beklentilerden (195.000) güçlü yönde gerçekleşerek pozitif yönde sinyaller vermişti.(ADP sonrasında tarım dışı isthdam beklentisinde yukarı yönde revizyonlar oldu)  Ve özellikle de veri ile birlikte %0.4’ün üzerine çıkan 2 yıllık faizleri not etmiştik.
 
S&P 500 endeksi istihdam rakamları öncesinde dün yatay yöndeki seyrine devam ederken, gelişmekte olan piyasalar da satış baskısı altında kalmaya devam etti. MSCI GOP endeksi dün dolar bazında %1 geriledi. S&P 500 endeksi dün günü %0.03 artıda 1838 seviyesinden tamamlarken,  teknoloji endeksi Nasdaq ve Dow Jones sanayi endeksinde sınırlı kar satışları etkili oldu. ABD 10 yıllıklarının ise %3 civarındaki hareketine devam ettiğini görüyoruz. Diğer taraftan bir süredir ifade ettiğimiz gibi FED’in tapering’e başlaması ile birlikte verim eğrisinde kısa taraftaki gelişmeleri izlediğimizi hatırlatıyoruz. Bu doğrultuda dün %0.43’e yükselen 2 yıllık faizleri not edelim. Ayrıca dün Alcoa” finansalları ile birlikte ABD’de dördüncü çeyrek bilanço sezonunun başladığını hatırlatalım.  Alcoa hisse başı karı 0.0.4$ ile 0.06$ olan beklentilerin altında kaldı.
Bu sabah ise Asya piyasalarında Çin’de açıklanan dış ticaret rakamları ön planda. İhracat %4.3 artışla beklentilerin altında kalırken (beklenti:%5.0), ithalat ise %8.3 ile beklentilerden (%5) daha yüksek seviyede gerçekleşti. Çin borsası şu saatlerde %0.9 ekside işlem görüyor.
Büyük resimde rekor seviyelerde bulunan bir çok benchmark endekslerle birlikte, Aralık başlarından beri ifade ettiğimiz gibi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalardaki riskli varlıklara yönelik daha temkinli bir duruşun daha uygun olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz. Ayrıca önümüzdeki haftalarda özellikle Japon Yeninin değerlenme olasılığı olduğunu ve Yen’in değer kazanmasının ise diğer piyasalara olumsuz yansımaları olabileceğini düşünüyoruz.
Yurtiçinde ise politik gelişmelerle birlikte merkez bankasının politika uygulamaları ön planda olmaya devam ediyor.  Merkez Bankası’nın kurdaki baskıyı hafifletmeye yönelik olarak devam eden döviz satışları ön planda yer alırken, faiz tarafında herhangi bir sürpriz yapıp yapmayacağı merak konusu. Merkez Bankasının 21 Ocak PPK toplantısı öncesinde 14 Ocak’ta açıklanacak cari açık rakamı makro tarafta ön planda olacak. Sert satış baskısı ile 2008 dipleri sonrasındaki uzun vadeli yükselen trend desteğini kıran ve gelişmekte olan piyasalardan negatif yönde ayrışan MSCI Türkiye endeksinde ise tepki yükselişleri görsek de, endeks satış baskısı altında kalmaya devam ediyor. MSCI Türkiye endeksi dün dolar bazında %1.3 geriledi. (2013 yılını %28.2 ekside kapattı.)

Hiç yorum yok: