3 Aralık 2013 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 03 Aralık 2013

Haftaya sakin başlayan BIST100 endeksi gün içinde satışların hızlanmasıyla %1.05 düşerek 74,951 puandan sonlandı. BIST30 endeksi ise günü %1.12 düşüşle 91,326 puandan kapattı. Sanayi endeksi (xusin) %0.88, bankacılık endeksi (xbank) ise %1.46 düşüş gösterdi. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, EKGYO ve ISCTR oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin kredi notunu değiştirmediğini ve kredi görünümü de "durağan" olarak koruduğunu görüyoruz. Moody's Türkiye Başanalisti Sarah Carlson, Fed'in tahvil alımlarını azaltmasının Türkiye üzerindeki negatif etkisinin sınırlı ve kısa vadeli olmasını beklediğini ifade etti. Hazine, dün gerçekleşen iki tahvil ihalesiyle piyasaya, rot satışlar dahil olmak üzere toplam 4 milyar 549.5 milyon TL borçlandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin yayınladığı verilere göre, Kasım  ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre %8.8 artarak 13 milyar 797 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 
Şirket haberlerine baktığımızda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, uçakların ekonomi sınıfı biletlerinde yurtiçi tavan fiyatının 299 TL olarak belirlendiğini açıkladı. EPDK’nın, Demirören Holding bünyesindeki Milangaz’ın 65, Koç Holding bünyesinde bulunan Aygaz’ın ise 20 milon TL’lik ürününe el koyacağı açıklandı. Diğer şirketlerdeki ürünler ile birleşince toplam miktarın 120 milyon TL’yi geçeceği belirtildi. Bunun yanında, Vakıfbank, 168 gün vadeli 500 milyon liralik banka bonosu için SPK'ya başvurdu ve talebe bağli olarak ihraç miktarının 750 milyon liraya yükseltileceğini KAP’ta yaptığı açıklama ile kamuoyuna duyurdu.

Uluslararası piyasalara baktığımızda, ABD'de dün açıklanan ISM İmalat Endeksi'nin beklentilerin üzerinde yükselerek geçtiğimiz ay 56.4 iken Kasım ayında 57.3 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Bu sürpriz verinin ardından yen, dolar karşısında değer kaybetti ve Nikkei 225 Endeksi 6 yılın zirvesine tırmandı. İmalat verisi ve tatil dönemindeki perakende satışlarını değerlendiren New York Borsası, gün sonuna doğru düşüş gösterdi.  Avustralya merkez bankası, Avustralya dolarının gevşemesi sonucu politika faizini %2.5 olan rekor düşük seviyede bıraktı. Fed New York'un piyasa grup başkanı Simon Potter, şu anda denenmekte olan ters repo anlaşmaları programının, teşvikten çıkış sürecinde, çok önemli bir rol oynayabileceğini ifade etti. Altın, Ekim ayından beri gün içindeki en büyük düşüşünü göstermesinin ardından, son beş ayın en düşük seviyesinden yükselmeye başaldı.


Hiç yorum yok: