13 Kasım 2013 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 13 Kasım 2013

BIST100 endeksi, hareketli bir gün geçirdikten sonra kapanışa doğru gün içindeki kazançlarını geri verdi ve günü %0.33 aşağıda 71,904 puandan sonlandırdı. BIST30 endeksi ise dünü %0.04 düşüşle 87,289 puandan sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %1.06 düşerken, bankacılık endeksi (xbank) %0.04 yükseliş gösterdi. Dünün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve ISCTR oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaşama geçirmeyi planladığı düzenlemeye göre, taşeron işçiye asgari ücret uygulamasının ortadan kalkmasının beklendiğini görüyoruz. Elektrik zammı ile ilgili konuşan Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, tüketim miktarına göre yapılan fiyat artışının 18 Kasım’dan itibaren yürürlüğe gireceğini açıkladı. Elektrik zammını, düzenlediği basın toplantısı ile açıklayan Sennaroğlu, yapılan fiyat ayarlamasının son olacağını ileri sürdü.


Şirket haberlerine baktığımızda, Emlak Konut GYO’nun pay sırasının bugün yeniden işleme açıldığını belirtelim. Vestel’in Fatih Projesi kapsamındaki ihalede devre dışı kaldığını görüyoruz. KAP’ta yer alan Ekim 2013 trafik verilerine göre, Türk Hava Yolları (THY) yolcu sayısı 2013 yılı Ocak-Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %24 artışla 40.6 milyona ulaştı. Son olarak ise, Pegasus’un 100 uçağı kapsayan bakım, motorların seçimi ve tedariği için CFMI ile 4.3 milyar dolarlık anlaşma imzaladığını belirtelim.


Uluslararası piyasalara baktığımızda,  Japonya hariç, Asya Pasifik borsalar endeksi bugün %1.3’lük düşüş ile bir aydan uzun sürenin en alt seviyesini gördü.  Dünya Bankası, 2014 Küresel Finansal Kalkınma Raporu'na göre, dünyada erişkin nüfusun yarısına denk gelen 2.5 milyar kişinin bankacılık hizmetinden yararlanamadığını açıkladı. Bunun yanında Dallas FED Başkanı Fisher, parasal genişlemenin sınırlarını zorladığını belirtti. Atlanta FED Başkanı Lockhart ise parasal genişlemenin azaltılma kararının alınmasından önce, enflasyonun %2 hedefine doğru ilerlemesi gerektiğini söyledi. Konu hakkında konuşan Minneapolis FED Başkanı Kocherlakota, tahvil alımlarının azaltımının, ABD’nin toprlanmasını aksatacağını düşündüğünü bildirdi. ABD Hazine Bakanı Jack Lew ise, ABD’nin global ekonominin toprarlanmasına önderlik ettiğini söyledi.  Bu haberlerden ayrı olarak, Komünist Parti Genel Kongresi’ni tamamlayan Çin’de, piyasalara daha fazla rol verilmesinin kararlaştırıldığı bildirildi. Son olarak, Japonya’da, çekirdek makine siparişlerinin beklentilerin üzerinde düştüğünü hatırlatalım.

Hiç yorum yok: