13 Kasım 2013 Çarşamba

Piyasalara Bakış

Tarım dışı istihdam sonrası sert yükselişlerin görüldüğü S&P 500 dün kar satışları ile %0.24 ekside 1767 seviyesinden günü tamamladı.  Cuma günü tarım dışı istihdam rakamı ile birlikte gelişmekte olan piyasaların gelişmiş piyasalardan negatif ayrıştığını görmüştük. Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kayıpları dün de devam ederken özellikle Hindistan ve Brezilya para birimlerindeki değer kayıpları ön plandaydı. Merkez Bankası’nın 25 baz puan sürpriz faiz artışına gittiği Endonezya para birimi ise nispeten sakin kaldı. İstisnai gün uygulanmasına rağmen TL’ de de değer kayıpları görülürken, MSCI Türkiye endeksi %0.7 geriledi. MSCI GOP endeksi ise günü %0.16 ekside tamamladı. Bu sabaha bakacak olursak gelişmekte olan Asya piyasalarında satış baskısının devam ettiğini görüyoruz. Çin, Tayvan ve Güney Kore’de satış baskısı hakim. Hindistan ise yatay. Ayrıca dün ABD piyasalarındaki kar satışları ardından bu sabah Japonya Borsasında da kar satışları etkili.
Önümüzdeki günlerde FED’in para politkasına yönelik gelişmeler piyasaların odak noktasında yer almaya devam edecekken ECB’nin geçen haftaki faiz indirim kararı ardından Japonya Merkez Bankasından gelebilecek politika adımlarının da ön planda olabileceğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda da BOJ’un ek parasal genişleme adımları atıp atmayacağı buna paralel de Kasım ve Aralık ayı toplantılarının global piyasaların en önemli gündem maddelerinden biri olabileceğini belirtmekte fayda var.

Diğer taraftan Cuma günü beklenenin oldukça üzerinde gerçekleşerek sürpriz yapan ABD tarım dışı istihdam rakamı ardından bu hafta gözler  Perşembe günü FED Başkan adayı Yellen’in Senato bankacılık komitesindeki konuşmasında olacak. İfade ettiğimiz gibi bu konuşmada Yellen’in tahmin edilenden daha az “güvercince” ifadeler kullanması olası. Ayrıca euro bölgesinde Perşembe günü açıklanacak büyüme rakamının zayıf enflasyon rakamları ardından vereceği sinyaller önemli.  Zayıf rakamlar geçen hafta ECB’nin 25 baz puanlık faiz indirimi ile birlikte eurodaki baskıya dolayısıyla da dolardaki güçlenme eğilimine destek olabilir.  Diğer taraftan dün basında Draghi’nin euro bölgesinde deflasyon olasılığından endişe duyduğuna dair  ve  ECB  içerisinde bu konuda bazı ayrışmalar olduğuna yönelik dikkat çeken haberleri de not etmekte fayda var.
Bugün yurtiçinde cari işlemler dengesi açıklanıyor. (beklenti:-2.73 milyar $ önceki:-2 milyar $) Ayrıca İngiltere işsizlik rakamı, euro bölgesi sanayi üretimi ve FED Başkanı Bernanke’Nin konuşması dikkat çekebilir. Haftanın geri kalanında ise ABD sanayi üretimi, haftalık işsizlik,  euro bölgesinde GSYİH ve sanayi üretimi, Japonya 3Ç büyüme rakamı  takip edilecek.
Yurtiçinde TCMB Başkanı Başçı’nın nispeten şahince sayılabilecek son açıklamalarına rağmen beklenenden yüksek gelen enflasyon rakamları ile birlikte yurtdışı kaynaklı gelişmeler TL’de değer kayıplarına neden oluyor. FED’in beklenenden daha erken kesintiye gidebileceğine dair güçlenen beklentiler ABD tahvil faizlerinde artışa dolayısıyla da gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kayıplarına neden oldu.  Bu doğrultuda da  yurtiçindeki en önemli gelişme Merkez Bankasının para polikası uygulamaları olmaya devam ediyor.  Hatırlatmak gerekirse öngörülüğü arttıracağına yönelik vurguları dikkat çeken TCMB’nin  PPK toplantısı 19 Kasım’da. Ayrıca Hazine’nin 20 Kasım haftasında piyasaya 11.5 milyar TL ödemesi var.  Bu doğrultuda da öncesinde 18 ve 19 Kasım’da düzenleyeceği ihalelerin önemli olduğunu not edelim. Hazine Kasım ayında piyasadan ihale yoluyla 9 milyar TL borçlanmayı planlıyor.

Hiç yorum yok: