11 Kasım 2013 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 11 Kasım 2013

Geçtiğimiz haftanın son gününde, ikinci seansta hızlanan satışlarla BIST100 günü %2.50 ekside 73.918 puandan kapattı. BIST30 endeksi ise günü %2.80  düşüşle 89.609 puanla sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %1.62, bankacılık endeksi (xbank) ise %3.44 düşüş gösterdi. Cuma gününün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla HALKB, ISCTR ve AKBNK oldu.

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş’ın, aracılık sektörünün Temmuz 2014'den itibaren daha kurumsal ve daha güçlü bir sermaye ile faaliyetlerini sürdüreceğini açıkladığını görüyoruz. Ertaş ayrıca, bunun dışında herhangi bir değişikliğin ajandalarında bulunmadığını da sözlerine ekledi. Bunun yanında, Merkez Bankası’nın eski başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye’ye yönelik para girişlerinde artış yaşanacağını belirtti. Son olarak ise, Genel Sağlıl Sigortası (GSS) prim borcu olanlara yeniden yapılandırma ve af geleceği açıklandı. Düzenleme ile birlikte, gelir testine girmediği için en yüksek düzeyden borç ödemesi gereken ve faiziyle birlikte artan GSS prim borçlarına maruz kalan yaklaşık 550 bin kişinin yapılandırmadan faydalanacağı bildirildi.


Şirket haberlerine baktığımızda,  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)’nın,  Hüsnü Özyeğin’in yönetim kurulu başkanı olduğu Fiba Grup bünyesideki Fibabanka tarafından,  Fiba Grup bünyesindeki banka ve diğer finansal kuruluşların firmalara kullandıracağı kredilerle ilgili destek/danışmanlık hizmeti sağlanmasına izin verdiğini görüyoruz. Bunun yanında, bu yılın üçüncü çeyrek konsolide mali tablolarını Borsa İstanbul'a gönderen THY'nin 9 aylık net karının 826 milyon TL olarak gerçekleştiğini de hatırlatalım. Bugün Sabancı Holding, Koç Holding ve Erdemir 3. çeyrek finansal sonuçlarını açıklayacak. Konsensusa göre şirketlerin kârlarının sırasıyla 341 milyon TL, 952 milyon TL ve 176 milyon TL olarak gelmesi bekleniyor.

Uluslararası piyasalara baktığımızda,  gelişen piyasa para birimleri ve Japonya dışında Asya hisse senetlerinin, Filipinler'i vuran tayfun ve ABD'de istihdam verisinin Fed'in teşviklere devam edeceği yolundaki iyimserliği azaltmasının ardından değer kaybettiğini görüyoruz. Bunun yanında, Fed Başkanı Bernanke, kriz ihtimallerinin azaltılması ve krizin daha düşük maliyetli hale getıirilmesi gerektiğini savundu. Bu haberlerden ayrı olarak, dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in, imalat ve ihracattaki hızlanmanın yardımıyla 2013'ün son çeyreğine iyi bir başlangıç yaparak, önümüzdeki 10 yıldaki politika değişikliklerini görüşmek üzere toplanan Komünist Parti liderlerine aradıkları güveni sağladığı belirtildi. Bu gelişmeden önce ise, cumartesi günü San Francisco Fed Başkanı John Williams, Çin'de finansal istikrarsızlığın arttığı uyarısında bulundu. Ayrıca, zayıf Yen’in, deniz aşırı yatırım gelirlerinin değerini desteklemesiyle Japonya'nın cari fazlası Eylül'de sürpriz şekilde genişleyerek, Nisan'dan bu yana en yüksek değere işaret etti. Son olarak, ABD ve Avrupa'nın kendi enflasyon hedeflerinin altında kalmasının, Japonya Merkez Bankası'nın deflasyonu sonlandırma mücadelesini zorlaştırdığı söylendi.

Hiç yorum yok: