11 Kasım 2013 Pazartesi

Piyasalara Bakış

Cuma günü beklenenin oldukça üzerinde gelerek sürpriz yapan ABD tarım dışı istihdam rakamı ABD bono faizlerinde sert yükselişe bu doğrultuda da dolar endeksinde güçlenme eğilimine destek oldu. Ki hatırlanacağı üzere geçtiğimiz haftalarda açıklanan GSYİH, ISM imalat ve hizmet endeksi gibi güçlü sinyaller veren makro veriler FED’in yeterince güvercince sinyaller içermeyen son toplantısı ile birlikte piyasada oluşan varlık alım programında daha erken kesintiye başlanabilineceği algısına destek verici nitelikteydi. Bu doğrultuda da ABD tahvil faizlerindeki artış ön plandaydı. 
ABD 10 yıllıkları %2.75 ile Eylül ayından sonraki en yüksek seviyeye ulaşırken, geçen hafta ECB’nin 25 baz puanlık faiz indirimi ile birlikte eurodaki baskı ile de güç bulan dolar endeksi son iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Dolardaki güçlenme ile birlikte emtialar ise baskı altında kaldı. (emtia endeksi 2013 yılının en düşük seviyesinde) Altında sert düşüşler yaşandı. S&P 500 endeksi ekonomik büyümeye duyarlı döngüsel sektörler öncülüğünde Cuma günü %1.34 sert yükselişle günü tamamlarken, faize duyarlı (temettü ödeyen hisseler, GYO, konut ve elektrik gibi ) sektörler baskı altında kaldı.

Gelişmekte olan piyasalarda ise tarım dışı istihdam rakamı gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kayıplarına sebep oldu ve gelişmekte olan piyasaların gelişen piyasalardan ayrıştığını gördük. Cuma günü MSCI Türkiye endeksi dolar bazında günü %2.9 düşüşle tamamladı. MSCI GOP endeksi ise %1.5 düştü. Bu sabah ise Japonya borsası %1.3 artıda. Gelişmekte olan piyasalar tarafında ise Çin Borsasında tepki yükselişleri ön plandayken, Güney Kore, Tayvan ve Hindistandaki satış baskısı dikkat çekyior.  Hindistan ve Endonezya para birimlerindeki değer kaybı ön planda.
Önümüzdeki günlerde FED’in para politkası piyasaların odak noktasında yer almaya devam edecekken ECB’nin geçen haftaki faiz indirim kararı ardından Japonya Merkez Bankasından gelebilecek politika adımları ön planda olabilir. Bu doğrultuda da BOJ’un ek parasal genişleme adımları atıp atmayacağı buna paralel de BOJ’un Kasım ve Aralık toplantıları global piyasalar açısından en önemli gündem maddelerinden biri olabilir. Ayrıca FED Başkan adayı Yellen’in bu hafta 14 Kasım’da Senato bankacılık komitesindeki konuşması diikat çekebilir. Bizce bu konuşmada Yellen’in tahmin edilenden daha az “güvercince” ifadeler kullanması olası.
Bugün makro veri tarafında takip edilecek önemli bir veri yok. Hafta genelinde ise ABD sanayi üretimi,  euro bölgesinde enflasyon, GSYİH ve sanayi üretimi, İngiltere enflasyon rakamı ve Eurogroup toplantısı, Japonya 3Ç büyüme rakamı  takip edilecek. Gelişmekte olan piyasalarda Hindistan enflasyon rakamı, Endonezya ve Güney Kore Merkez Bankaları toplantıları dikkat çekebilir. Yurtiçinde Hazine’nin ihalelerine gelecek talep ve cari işlemler dengesi rakamı oldukça önemli olacak. Bugün ABD bono piyasaları tatil nedeni ile kapalı, Wall Street ise açık.
Yurtiçinde TCMB Başkanı Başçı’nın nispeten şahince sayılabilecek son açıklamalarına rağmen beklenenden yüksek gelen enflasyon rakamları ile birlikte yurtdışı kaynaklı gelişmeler TL’de değer kayıplarına neden oluyor. FED’in beklenenden daha erken kesintiye gidebileceğine dair güçlenen beklentiler ABD tahvil faizlerinde artışa dolayısıyla da gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kayıplarına neden oldu.  Bu doğrultuda da  yurtiçindeki en önemli gelişme Merkez Bankasının para polikası uygulamaları olmaya devam ediyor. Bu bağlamda Merkez Bankasının bugün ve yarın istisnai gün uygulayacağını not edelim. Öngörülüğü arttıracağına yönelik vurguları dikkat çeken TCMB’nin  PPK toplantısı 19 Kasım’da.

Hiç yorum yok: