1 Kasım 2013 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 01 Kasım 2013

BIST100 dünü %1.65 düşüşle 77.620 puandan kapattı. BİST30 endeksi ise dünü %1.87 ekside 96,658 seviyesinden sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %1.07, bankacılık endeksi (xbank) %2.24 düşüş gösterdi. Dünün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve AKBNK oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda, dün İzmir İktisat Kongre’sinde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin son 10 yılda kayıt dışını milli gelire oranla en hızlı azaltan ülke olduğunu, ayrıca kamu borç stokunun da milli gelire oranının bu yıl %35'e indiğini belirttiğini görüyoruz. Ekonomi Bakanlığı’nca dün gerçekleştirilen Türkiye Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı sonucunda, son dönemde ülkeler tarafından önemli riskleri azaltmaya yönelik olarak politik tedbirler alınmasına rağmen, küresel ekonomide iş dünyasının güvenle ve uzun vadeli yatırım kararı almasını engelleyen birtakım ciddi sorunları olduğu belirtildi. Dünkü Para Politikası Kurulu toplantısı sonunda TCMB Başkanı Erdem Başçı yaptığı açıklamalarda, enflasyon odaklı para politikasının sürdüğünü ve para politikasında gevşeme beklenmemesi gerektiğini belirtti. Başçı ayrıca, önümüzdeki dönemde de mali disiplinin ve TL’ye değer kazandırma gayretinin süreceğini de sözlerine ekledi. Hazine Müsteşarlığı’nın Kasım-Ocak döneminde 38.4 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık, 31.1 milyar TL iç borçlanmaya gideceğini ve Hazine'nin bu yılın 3. çeyreğini kapsayan vergi dışı gelirlerinin 3.5 milyar TL olarak gerçekleştiğini de belirtelim.


Şirket haberlerine baktığımızda, Zorlu Enerji’nin, İsrailli şirketlerle birlikte İsrail’de bulunan doğalgaz kaynaklarını Türkiye’ye taşıyan boru hattının yapımı ve 10 milyar metreküplük gaz ithalatı için yürüttüğü görüşmeleri hızlandırdığını okuyoruz. Fitch Ratings, TSKB'nin yerel para cinsinden uzun vadeli kredi notunu BBB-'den BBB'ye yükseltti. Son olarak, 4 Kasım Pazartesi günü Yapı Kredi Bankası’nın, bilanço rakamlarını açıklayacağını da ekleyelim.

Küresel piyasalara baktığımızda, IMF'nin Baş Yardımcı Yönetici Direktörü David Lipton’ın yaptığı açıklamada, Merkel hükümetine, Euro Bölgesi ortaklarının bütçe açıklarına yardımcı olmak için ihracat fazlalarını azaltması çağrısında bulunduğunu görüyoruz. ABD Başkanı Barack Obama yaptığı bir konuşmada, yabancı yatırımcıların ABD'ye daha çok çekilmesi gerektiğini belirterek, bu şekilde Washington'daki tıkanıklık ve üretilmiş krizlerin ötesine geçileceğini sözlerine ekledi.  ABD'de Chicago PMI, siparişler ve üretimin yükselmesi ile Ekim ayında Mart 2011'den bu yana en yükseğe tırmandı. Endeks Eylül ayı seviyesi 55.7'den Ekim ayında 65.9'a yükseldi. Son olarak, Çin'de imalat satın alma yöneticileri endeksi, üretimdeki güçlenmenin etkisiyle beklentinin üzerinde artış kaydederek Ekim'de 18 ayın zirvesine tırmandığını da belirtelim.

Hiç yorum yok: