10 Ekim 2013 Perşembe

Varantlarda Güne Başlarken - 10 Ekim 2013

Dün ilk seansı satıcılı geçiren BİST100 Endeksi öğleden sonra gelen tepki alımlarının yetersiz olmasıyla günü %0.77 aşağıda 74,483 puandan sonlandırdı. BİST30 endeksi ise günü %0.79 düşüşle 91,036 puandan sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %0.52, bankacılık endeksi (xbank) %0.55 düşüş yaşadı. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve AKBNK oldu.

Yurtiçi piyasaya baktığımızda, dün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ABD seyahati öncesinde gazetecilerinin sorularını cevapladığını görüyoruz. Babacan, küresel piyasalardaki gelişmeler düşünüldüğünde %4 civarında büyümenin Türkiye'yi potada tutarak dışarıdaki şoklara karşı dayanıklı duruma getireceğini ifade etti. Babacan, 2011 yılında alınan önlemler sonucunda cari açığın %11'lerden %6'lara gelmesinin önemine de işaret etti. Geçen sene kamuya toplamda 130,000 civarında personel alındığını söyleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önümüzdeki sene bu rakamın yarıya inebileceğini ifade etti. Şimşek, bunların yanı sıra Derince Limanı ve Milli Piyango için önümüzdeki aylarda ihaleye çıkılacağını da açıkladı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, gelecek yıl toplam kamu yatırımlarının 77 milyar TL olmasını öngördüklerini belirtti. Avrupa Birliği Komisyonu'nun 16 Ekim'de yayımlayacağı İlerleme Raporu'nda Türk ekonomisindeki yavaşlamanın sona erdiği ve ekonomik aktivitenin artmaya başladığına değiniliyor.


Şirket haberlerine baktığımızda, Şişecam'ın bağlı ortaklığı Anadolu Cam'ın arsa ve binasının KDV hariç 320 milyon TL bedelle satılmasına karar verdiğini görüyoruz. Satış işleminden 110.302.513 TL kâr sağlanırken satış bedelinin tapu devrinde peşin olarak tahsil edileceği bildirildi. Ereğli Demir Çelik'in bağlı ortaklığı İsdemir, 1.51 milyar lira olan sermayesinin yaklaşık %68 azaltılarak 483.13 milyon TL’ye düşürülmesini genel kurula önerecek.

Yurtdışı piyasalarına baktığımızda ise, borç limiti restleşmelerinin devam ettiği ABD'de Başkan Obama'nın, kapanma ve borç tavanın görüşmek üzere Kongre üyeleriyle Beyaz Saray'da görüşme sürecini başlattığını görmekteyiz. Beyaz Saray’da, Temsilciler Meclisi'nin Demokrat milletvekilleriyle bir görüşme yapan Obama, bugün de Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçi liderler ve Senato'daki Demokratlarla yine Beyaz Saray'da bir araya gelecek. Bunun yanında, Barack Obama, Fed Başkanı Ben S. Bernanke ve Başkan Yardımcısı Janet Yellen ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek gelecek dönem Fed başkanı olarak Janet Yellen'ın adaylığını açıkladı. Gelişen piyasalar, Janet Yellen’ın, Fed başkanlığı için aday gösterilmesini genellikle memnuniyetle karşıladı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Yellen seçiminin Türkiye ve diğer gelişen ekonomiler için pozitif bir karar olduğunu söyledi. Babacan yine de Yellen’ın zamanı geldiğinde ABD'nin tahvil alımı azaltma fikrinde değişiklik olacağını düşünmediklerini belirtti. Janet Yellen'ın tahvil alımlarından çıkışı aceleye getirmeyeceğine ilişkin iyimserlik ve yasakoyucuların borç tavanını artırabileceğine yönelik sinyaller üzerine New York Borsası yükseldi. Gösterge endeks Haziran'dan bu yanaki en sert düşüşünden geri sıçradı. Son olarak IMF, yayınladığı Küresel Mali İstikrar Raporu'nda, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya başlaması ve ABD'nin borç tavanı krizinin 10 yıllık tahvil faizini 1 puan yükseltmesi halinde küresel tahvil piyasasında 2.3 trilyon dolar zarara mal olacağı uyarısında bulundu.

Hiç yorum yok: