8 Ekim 2013 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 08 Ekim 2013



Dün yine yön arayışı içerisinde dalgalı bir seyir izleyen BİST100 endeksi sabah seansında gelen satışlardan sonra ikinci seanstaki alışlarla biraz toparlansa da haftanın ilk gününü %0.40 ekside 75,901 puandan sonlandırdı. BİST30 endeksi ise günü %0.70 düşüşle 92,996 puandan sonlandırdı. Sanayi endeksi (xusin) %0.67 yükselirken, bankacılık endeksi (xbank) %1.45 düşüş yaşadı. Haftanın ilk gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve ISCTR oldu.

Yurtiçi piyasalarına baktığımızda, Hazine Müsteşarlığı’nın açıkladığı Eylül ayı nakit gerçekleşmelerine göre Hazine’nin, geçtiğimiz ay 9 milyar 231 milyon TL, Ocak-Eylül döneminde de 10 milyar 897 milyon TL açık verdiğini görüyoruz. BDDK’nın aylık bankacılık verilerine göre bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü, Ağustos’ta geçtiğimiz senenin sonuna göre, %17.5 artarak 1 trilyon 611 milyar 185 milyon TL’ye; sektör kârı ise, Ağustosta yine geçen yılın aynı ayına göre %18.1 artarak  17 milyar 927 milyon TL’ye ulaştı. Ek olarak önceki haftaya göre %2 artış gösteren bankacılık sektörü toplam kredi hacminin, ilk kez 1 trilyon seviyesini aştığını da belirtelim. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye havalimalarındaki yolcu trafiği Eylül ayında, geçtiğimiz senenin aynı ayına göre %17.7 artış gösterdi ve ilk 9 aylık dönemde toplam yolcu sayısı 115 milyonu geçti. Hazine, dün düzenlenen iki devlet tahvili ihalesiyle toplam 4 milyar 586.6 milyon TL borçlandı. Hazine’nin bugün 3 tahvil ihalesi daha düzenleyeceğini hatırlatalım.

Şirket haberlerine baktığımızda gündemin nispeten sakin olduğunu görüyoruz. THY’de 15 Mayıs’ta başlayan grevin ardından 80 kabin memuru daha işine geri döndü. Sabancı Holding ve Japon Bridgestone Corporation’ın ortaklığı olarak 25 yıl önce kurulan Brisa, halihazırda İzmit’te bulunan 10 milyon üretim kapasiteli fabrikasına ek olarak 2018’de üretime geçmesi planlanan ikinci fabrikası için çalışmalara başladı.  


Yurtdışı piyasalarına baktığımızda, İngiltere’de konut alımlarını destekleyici tedbirler sayesinde İngiltere'nin konut fiyatları endeksinin geçtiğimiz ay Haziran 2002’den en yüksek düzeyine çıktığını görüyoruz. Çin'de hizmet PMI verisi Eylül'de bir önceki aya göre 0.4 puan geriledi ve 52.4 olarak gerçekleşti. Dallas Fed Başkanı Fisher, ABD’de hükümetin kapanarak ülkeyi temerrüt riskine maruz bırakmasının utanç verici olduğunu ifade etti. Hükümetin kapanması ve borçlanma limitine dair belirsizliklerin devam etmesiyle S&P500 Endeksi’nin son 1 ayın en düşük seviyesine geriledi. Borç limiti tartışmalarının federal hükümetin kapanmasının 2. haftasında da devam etmesiyle, Çin ve Japonya'dan ABD'ye temerrüt uyarısı geldi. Asya'nın lider 2 ekonomisi, tartışmaların çözümlenmesi için ABD üzerindeki baskılarını artırdı. Son olarak Avusturalya’da iş dünyası güveninin son 3.5 yılın zirvesine tırmandığını da ekleyelim.

Hiç yorum yok: