22 Ekim 2013 Salı

Piyasalara Bakış

Bayram tatili sonrası bizim piyasaların da yurtdışında yaşanan olumlu ortamdan etkilendiğini gördük. BIST-100 endeksi %3.47 yükseldi, bankacılık endeksi ise %4.17 yükseldi.
Dün de ifade ettiğimiz gibi ABD’de bulunan geçici çözüm kadar Fed'in, bütçe görüşmeleri nedeniyle ABD hükümetinin sınırlı faaliyette bulunduğu 16 günlük sürenin ekonomi üzerindeki etkisini görmek isteyeceği bu nendenle de varlık alımlarında azaltmaya daha geç başlayacağı beklentisi de etkili oluyor. Bazı anketlere göre piyasa beklentisi Mart 2014’e ertelenmiş durumda.
Bu bağlamda dün Chicago Fed Başkanı Charles Evans’ın ABD'de hükümetin harcama yapamaz durumda kaldığı 16 günün ardından istihdamdaki tablonun netleşmesinin birkaç ay alabileceğini ifade ettiğini not ediyoruz.
Yine de, bugün açıklanacak ABD'de tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerinin önemi bizce oldukça yüksek. Bizce buradan gelebilecek güçlü bir veri varlık alımlarında azaltmaya başlama zamanlanmasının erkene çekilebileceği (örneğin Ocak 2014) yönünde beklenti oluşturabilir.

Hiç yorum yok: