4 Eylül 2013 Çarşamba

Varantlarda Güne Başlarken - 04 Eylül 2013

Dün güne yükselişle başlayan BİST 100 Endeksi ikinci seansta ABD’den gelen olumlu veriler ve ABD Başkanı Obama’nın Kongre’den Suriye konusunda acil oylama istemesinin ardından hızlanan satışlarla %2.29 ekside 66,973 puandan günü tamamladı. BİST 30 Endeksi %2.23 kayıpla 81,893 seviyesinden sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %3.04, bankacılık endeksi (xbank) ise %1.72 düştü. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, IPEKE ve HALKB oldu.

Yurtiçi haberlerine baktığımızda Ağustos ayı Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) piyasa beklentilerine paralel olarak %0.1 oranında düştüğünü ve yıllık TÜFE’nin de %8.17’ye geriledğini görüyoruz. Üretici fiyatları bazında enflasyon da %0.04 ile sıfıra yakın seviyede gerçekleşti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Suriye sorunun dünyadaki petrol üretimini, arz ve talep dengesini değiştirmeyeceğini ve akaryakıt fiyatlarında düşüş beklediklerini açıkladı. Başbakan Yardımcısı Babacan ise, Suriye sorununun endirekt maliyetlerine dikkat edilmesi gerektiğini zira petroldeki her 10 dolarlık artışın, 2012 yılı rakamlarıyla cari açığı 4.7 milyar dolar arttıracağını belirtti. TCMB’nin dün miktar yöntemiyle düzenlediği 10 Eylül vadeli repo ihalesi ile piyasaya 3 milyar lira verdiğini de hatırlatalım. Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Dünya Bankası’nın işbirliğiyle İslami finans alanında bir Ar-Ge merkezi kurulacağını açıkladı.


Şirket haberlerine baktığımızda Ford Otosan Sanayi’nin Ocak-Temmuz dönemindeki araç ihracat performansını geçen yılın aynı dönemine göre %14.6 arttırdığını görüyoruz. SPK Başkanı Ertaş, Turkcell’e iki tane daha geçici yönetici atayacaklarını açıkladı. Bank Asya Genel Müdürü Eğriboyun, 2014 sonuna kadar asgari 500 milyon TL’lik sukuk ihracı gerçekleştirmeyi planladıklarını açıkladı.

Yurtdışı piyasalarına baktığımızda ABD’de ISM imalat endeksinin Ağustos ayında bir önceki aya göre 0.3 puan yükselerek 55.7 seviyesine geldiğini görüyoruz. Bu olumlu ekonomik verinin Suriye’ye olası askeri müdaheleye yönelik endişeleri gölgelemesiyle New York Borsası, Mayıs 2012'den bu yana yaşadığı en kötü ayının ardından yukarı yönlü hareket etmeye başladı. Avrupa hisseleri ise, ABD Meclis Başkanı John Boehner'in Başkan Barack Obama'nın Suriye'ye yönelik harekat açıklamalarını desteklediğini söylemesinin ardından geriledi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ülke ekonomisinin yapısının düzenlenebilmesi için hükümetin bu yıl büyümede yavaşlamayı seçtiğini savundu. Avustralya ekonomisi yılın 2. çeyreğinde beklentinin üzerinde büyüme kaydetti.

Hiç yorum yok: