4 Eylül 2013 Çarşamba

Piyasalara Bakış

Cuma günü ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı öncesinde haftanın önemli verilerinden biri olan ISM imalat endeksi beklenenden iyi yönde gerçekleşirken; endeks 55.4’den 55.7’ye sınırlı yükseldi (beklenti: 54.0) ve FED’in varlık alım programında azaltmaya gideceğine dair beklentilere destek oldu. Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam rakamından gelecek sinyaller bu bakımdan önemli. Diğer taraftan ISM endeksinde tarım dışı istihdama yönelik öncü sinyaller içerebilecek istihdam alt endeksindeki zayıflama ise dikkat çekiciydi. Ayrıca fiyat endeksindeki sert yükseliş de dikkat çekici olan bir diğer konuydu. 
 
Tarım dışı istihdamda 200.000 ve üzerinde kalabilecek, istihdamda iyileşmenin devamına yönelik sinyaller FED’in 18 Eylül toplantısında varlık alım programında azaltmaya başlayacağına dair beklentilere destek olablir. Ki piyasadaki genel beklenti 10-20 milyar dolar aralığında kesintiye gidilebileceği yönünde şekilleniyor. Diğer taraftan  Suriye konusu ile birlikte artan jeopolitik endişelerin, FED’in Eylül ayında varlık alım programında azaltmaya gidebileceğine yönelik beklentilerin ötelenmesi yorumlarına neden olduğunu da gözardı etmemek gerekli.
 

24 Haziran sonrası yükselişin kısa vadeli düzeltme sürecinde bulunan S&P 500 endeksi, 50 günlük ortalamasının altında kalmaya devam ediyor. Tatil olan Pazartesi sonrası, olumlu global PMI rakamları ile haftaya güçlü yönde başlayan global borsalara paralel dün güne güçlü alımlarla başlayan S&P 500 endeksi, Cumhuriyetçi Boehner’in Suriye’ye askeri operasyona destek verdiklerine dair açıklamaları ve Dışişleri Bakanı Kerry’nin Suriye konulu açıklamaları ile birlikte satış baskısı altında kaldı ve seans sonu gelen tepki alımları ile günü %0.42 artıda 1639 seviyesinden tamamladı. Ayrıca ISM imalat rakamı ile birlikte %2.90’nın üzerine çıkan ABD 10 yıllık faiz getirisi ise Suriye konusuna yönelik açıklamalarla birlikte güvenli liman algılaması ile %2.85’lere geriledi. Bu sabah ise %2.85-2.90 arasında işlem görüyor.
 
MSCI Dünya endeksi dün %0.2 yükselirken gelişmekte olan ülkeler, ABD’de açıklanacak makro veriler ve FED çıkış stratejisi ve ayrıca Suriye endişeleri paralelinde odak noktasında yer almaya devam ediyor. Buna paralel MSCI Latin Amerika endeksi dolar bazında dün %1.7 düştü.
 
Dün yurtiçinde açıklanan Ağustos ayı enflasyon rakamlarında ise manşet rakam piyasa beklentilerine yakın seviyede gerçekleşse de, çekirdek göstergelerdeki artış ve gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki genel değer kaybı ile birlikte dün TL’de de değer kaybı yaşandı. MSCI Türkiye endeksi dolar bazında %4.21 geriledi.
 
Bu sabah ise gelişmekte olan Asya piyasalarında karışık görünüm var. Çin ve Güney Kore hafif artıda. Dün satış baskısı altında kalan Hindistan'da yükselişler var. Endonezya ise satış baskısı altında.
 
Bugün makro veri tarafında Avrupa’da revize Hizmet endeksleri, 2Ç büyüme rakamı açıklanıyor. Yurtiçi piyasa gündemi açısından ise TCMB'nin ekonomistler ile yapacağı toplantı var.
 
Haftanı geri kalanında ise G-20 toplantısı, TCMB Başkanı Başçı açıklamaları, ABD’de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı öncesinde ADP özel sektör istihdam ve haftalık işsizlik başvuruları  takip edilecek makro veriler olarak sıralanabilir.  Bu haftanın bir diğer önemli konusu da güvercin kanatta kalmaya devam eden ECB Başkanı Draghi’nin,  son açıklanan ve pozitif sinyaller veren makro veriler ardından Perşembe günü yapacağı yorumlar.

Hiç yorum yok: