9 Eylül 2013 Pazartesi

Piyasalara Bakış


Geçtiğimiz hafta Cuma günü ABD’de açıklanan istihdam rakamları soru işareti yarattı. Tarım dışı istihdam rakamı beklentilerin 169.000 kişi artışla beklentilerin altında kalırken; ki Temmuz ayı rakamındaki sert revizyon da ön plandaydı; işsizlik oranı %7.4’den %7.3’e geriledi. Bu doğrultuda FED’in 18 Eylül toplantısında varlık alım programında kesintiye gideceğine dair beklentilerin istihdam rakamları ile birlikte “sınırlı kesinti” yönünde şekillendiğini belirtelim. 
 
FED’in çıkış stratejisine odaklanan piyasalarda bu doğrultuda FED’in 18 Eylül’de vereceği mesajlar odak noktasında. Diğer taraftan Suriye konusu ile birlikte artan jeopolitik endişelerin, FED’in Eylül ayında varlık alım programında azaltmaya gidebileceğine yönelik beklentilerin ötelenmesi yorumlarına neden olduğunu da gözardı etmemek gerekli bizce
 
24 Haziran sonrası yükselişin kısa vadeli düzeltme sürecinde bulunan S&P 500 endeksi 50 günlük ortalamasının altında kalmaya devam ediyor.  Kasım ortalarından itibaren uzun vadeli yükseliş trendi içerisinde bulunan ve küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksi, Ağustos ayı başlarından bu yana kısa vadeli aşağı trendini koruyor ve bu doğrultuda da FED’den gelecek mesajlar önemli. 

 
Bu sabah ise Asya Borsalarında oldukça olumlu göünrtü hakim. 2020 olimpiyatları Tokyo’da gerçekleşeceğine dair açıklamalar ve haftasonu Çin’de açıklanan dış ticaret verileri olumlu havada etkili. Japon Yenindeki zayıflama ile bu sabah Japonya Borsası %2.4 artıda. Çin %3 artıda.
 
Bu hafta ABD’de perakende satışlar ve tüketici güveni endeksi takip edilecek önemli veriler olarak sıralanabilir. Ayrıca euro bölgesinde sanayi üretimi rakamları, İngiltere’de istihdam rakamları, Japonya 2Ç revize büyüme rakamı, ayrıca gelişmekte olan piyasalarda ise Kore, Endonezya ve Rusya merkez bankaları toplantıları takip edilecek. 
 
Yurtiçine bakacak olursak 17 Eylül TCMB PPK toplantısı öncesinda bugün sanayi üretimi rakamı ve Hazine tahvil ihalelerine gelecek talep takip edilecek. Hafta genelinde ise cari işlemler dengesi ve 2Ç GSYİH rakamı açıklanıyor. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi yurtiçinde diğer gelişmekte olan ülkeler gibi FED’in çıkış stratejisi ve Suriye konusu ön planda olan ana konular olmaya devam ediyor. Bu bağlamda FED’in 18 Eylül toplantısının Türkiye piyasalarına da yön verecek en önemli gelişme olduğunu söyleyebiliriz.
 
Büyük resme bakacak olursak güçlü dolar ve yüksek faiz global piyasalarda ana tema olmaya devam ederken, ABD faizlerinin belirli bir bant aralığına yerleşmesi ile birlikte bu gelişmekte olan piyasalara destek olabilir diye düşünüyoruz. Ayrıca son dönemde gelişmiş piyasalarda görülen daha güçlü yöndeki büyüme rakamlarına paralel büyümedeki toparlanmanın, özellikle reel efektif döviz kurlarında (REER) gördüğümüz düzeltmeden sonra, gelişmekte olan piyasalara da olumlu yansıyabilir diye düşünüyoruz.
 
18 Eylül FED toplantısı ile ilgili varlık alım sınırlandırma beklentilerinin piyasalarda Mayıs'tan beri fiyatlanıyor olması nedeniyle, 18 Eylül'deki FED toplantısına yaklaşırken veya sonrası içlerinde Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasalarda daha olumlu bir hava görme olasılığı olduğunu düşünüyoruz.Türk hisse senetleri piyasası hem 2013 hemde 2014 F/K çarpanına gore diğer gelişmekte olan piyasalarla karşılaştırıldığında iskontolu işlem gördüğünü not edelim.

Hiç yorum yok: