6 Eylül 2013 Cuma

Varantlarda Güne Başlarken - 06 Eylül 2013

Dün gün içersinde dalgalı bir seyir izleyen BİST 100 endeksi %0.37 ekside 66,715 puandan sonlandı. BİST 30 Endeksi %0.42 kayıpla 81,453 seviyesinden günü tamamladı. Sanayi endeksi (xusin) %0.06, bankacılık endeksi (xbank) ise %0.31 düştü. Dün en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve ISCTR oldu

Yurtiçi haberlerine baktığımızda Dolar/TL kurunun dün 2.08 seviyesinin üzerine çıkarak tüm zamanların rekorunu kırdığını görüyoruz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) toplam rezervleri geçen hafta 1 milyar 369 milyon dolar artarak 130 milyar 661 milyon dolara yükseldi. BBDK, dün bankaların ana sermaye yeterlilik oranının minimum %6 olarak tutulmasını zorunlu kıldığını açıkladı. Bankacılık sektörü kredi hacminin bir haftada 15.3 milyar lira artarak 935 milyar 978 milyon liraya çıktığını belirtelim.


Şirket haberlerine baktığımızda 3. havalimanı ihalesini kazanan konsorsiyumda yer alan Limak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir’in proje için finansman arayışına başlamadıklarını ve yılbaşına kadar finansman işini tamamlayacaklarını belirtti. Dün Rekabet Kurumu’nun Türk Hava Yolları’nın havayoluyla yolcu taşımacılığı pazarında kanun kapsamında bir ihlali olmadığına karar verdiğini belirtelim. İstanbul’un 2020 Olimpiyat adaylığı hakkında yorum yapan Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, Olimpiyatların İstanbul'da yapılmasının THY'nin yolcu sayısını %10 artıracağını ifade etti. Şeker Finansal, bono ihracı için başvuruda bulunduğunu açıkladı.


Yurtdışı piyasalarına baktığımızda uluslararası piyasaların dikkatinin bugün ABD’de açıklanacak aylık tarımdışı istihdam verilerine çevrildiğini görüyoruz. Verilerin açıklanmasından önce küresel piyasalar düşüşe geçti ve yen değerlendi. Rusya’nın St. Petersburg şehrinde bir araya gelen G-20 ülkelerinin liderleri Suriye sorununu, parasal genişleme önlemlerinden çıkış konusunu ve küresel ekonomi karşısındaki tehditleri tartıştı. Dün St. Petersburg’da BRICS ülkeleri Fed’in tahvil alımı programını azaltmasının yol açabileceği şoklardan korunmak için 100 milyar dolarlık döviz rezervi kurduklarını açıkladı. Açıklamaya göre, Çin BRICS rezervlerinde 41 milyar dolarlık, Rusya, Hindistan ve Brezilya 18'er milyar dolar ve Güney Afrika da 5 milyar dolarlık katkı payı koyacak.  Çin Ulusal İstatistik Bürosu, Yunnan eyaletindeki hükümetin verilerini olduğundan fazla gösterdiğini açıkladı ve buradaki bazı ekonomik verilerin sahte olduğu yönünde açıklamalar yaptı. Fed’in teşvik programına karşı olmasıyla bilinen Dallas Fed Başkanı Fisher, Fed'in parasal genişlemeden çıkışının, finansal piyasalara zarar vermesini önlemeye çalışması gerektiğini belirtti. ABD hisseleri dün açıklanan olumlu işsizlik başvuruları ve hizmet sektörü verilerinin etkisiyle yükseldi. Bu yükselişle ABD gösterge endekslerinin Temmuz'dan bu yana en uzun kazanç süresine doğru ilerlediğini belirtelim.

Hiç yorum yok: