9 Eylül 2013 Pazartesi

Varantlarda Güne Başlarken - 09 Eylül 2013

Haftanın son gününde beklenilenin altında yükselen ABD istihdam verilerinin ardından gerçekleşen alımlara rağmen BİST 100 Endeksi Suriye konusunda yapılan açıklamaların ardından kazançlarının bir kısmını sildi. BİST 100 Endeksi haftanın son günü %0.78 artıda 67,232 puandan tamamladı. BİST 30 Endeksi %0.93 artıda 82,209 seviyesinden sonlandı. Sanayi endeksi (xusin) %0.08 düşerken, bankacılık endeksi (xbank) %1.58 yükseldi. Haftanın son gününde en çok hacim yaratan hisseler sırasıyla GARAN, HALKB ve ISCTR oldu.

Yurtiçi haberlerine bakıldığında, Merkez Bankası Başkanı Başçı’nın, yerli ve yabancı para cinsinden likiditenin sağlanması gerektiğini ve faizlere duyarlılığın azaltılması için ek araçlara ihtiyaç duyulduğunu açıkladığını görüyoruz. SPK’nın kamuoyunun görüşünü almak için üç yeni tebliğ taslağı açıkladığını görüyoruz. BDDK, %8 oranında uygulanan asgari sermaye yeterlik oranında bir değişikliğe gidilmediğini ve sadece bu %8’lik genel oranın kendi içinde alt dağılımını belirleyen yeni oranlar ihdas edildiğini açıkladı.


Şirket haberlerine baktığımızda 3. havalimanı ihalesini kazanan konsorsiyumda yer alan Limak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir’in açıklamalarını görüyoruz. Özdemir, proje için finansman sağlamak için şimdiden yerli ve yabancı bankalardan teklif geldiğini ve yılbaşına kadar finansman işini tamamlayacaklarını belirtti. Çelebi Hava Servisi, %99.97 oranında iştiraki Çelebi Kargo Depolama ve Dağıtım Hizmetleri'nin sermaye artırımına katılacak.

Yurtdışı piyasalarına baktığımızda Japonya’nın ikinci çeyrekte %3.8 büyüdüğünü ve büyümenin tahminlerin üstünde gerçekleştiğini görüyoruz.  Olumlu büyüme verilerinin Başbakan Abe’nin ekonomik programını desteklediğini görüyoruz.  Çin’de üretici fiyatları deflasyonu yavaşlarken, tüketici fiyatları enflasyonu da sekizinci ayında hedef seviyenin altında kaldı. Yunanistan Başbakanı Samaras, 6 senedir devam eden resesyonun önümüzdeki yıl sonlanacağı yönünde açıklamalar yaptı. Çin’de dün açıklanan verilere göre ihracat rakamları Ağustos ayında beklenenin üstünde gerçekleşti ve iki çeyreklik düşüşün ardından toparlanmanın sinyalini verdi.  Yapılan anketlere göre, ekonomistlerin çoğunluğu ABD’de perakende satışlarının artacağı yönünde görüş bildirdi. Kansas City Fed Başkanı Esther George, geçen Cuma yaptığı açıklamalara göre tahvil alım programının aylık 70 milyar dolara düşürülmesinden yana olduğunu belirtti.

Hiç yorum yok: