5 Eylül 2013 Perşembe

Piyasalara Bakış

Cuma günü ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı öncesinde haftanın bir diğer önemli verisi bugün açıklanacak ADP istihdam rakamı ile birlikte haftalık işsizlik maaşı başvuruları rakamları.  Ki hatırlanacağı üzere önceki gün açıklanan ve beklenenden iyi yönde gerçekleşen ISM imalat endeksi FED’in varlık alım programında azaltmaya gideceğine dair beklentilere destek olmuştu.
 
Piyasalar Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam rakamından gelecek sinyallere odaklandı. Tarım dışı istihdamda 200.000 ve üzerinde kalabilecek, istihdamda iyileşmenin devamına yönelik sinyaller FED’in 18 Eylül toplantısında varlık alım programında azaltmaya başlayacağına dair beklentilere destek olabilir. Ki piyasadaki genel beklenti 10-20 milyar dolar aralığında kesintiye gidilebileceği yönünde şekilleniyor. Ancak Suriye konusu ile birlikte artan jeopolitik endişelerin, FED’in Eylül ayında varlık alım programında azaltmaya gidebileceğine yönelik beklentilerin ötelenmesi yorumlarına neden olduğunu da gözardı etmemek gerekli bizce.
 
24 Haziran sonrası yükselişin kısa vadeli düzeltme sürecinde bulunan S&P 500 endeksi dün %0.81 artışla 1653 seviyesinden günü tamamlarken, 50 günlük ortalamasının altında kalmaya devam etti. Kasım ortalarından itibaren uzun vadeli yükseliş trendi içerisinde bulunan küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksi Ağustos ayı başlarından bu yana kısa vadeli aşağı trendini koruyor ve bu doğrultuda da Cuma günü açıklanacak istihdam rakamlarından gelecek sinyaller doğrultusunda 50 günlük ortalamasının üzerine çıkıp çıkmayacağı önemli.
 

Suriye endişeleri korunsa da global büyümeye yönelik olumlu sinyal vermeye devam eden makro verilerin de desteğiyle global borsalarda tepki yükselişleri devam ediyor.  Dün MSCI Dünya endeksi %0.7 yükselirken gelişmekte olan ülkeler ise %0.41 yükseldi.  Bu sabah ise Asya piyasaları geneli itibariyle olumlu seyrediyor. Çin hafif ekside olsa da Tayvan, Güney Kore, Hindistan gibi piyasalar artıda. Hindistan'da yeni merkez bankası başkanının açıklamalarının etkili olduğu yorumları var.
 
Bugün makro veri tarafında ABD’de ADP istihdam, haftalık işsizlik başvuruları,  ISM Hizmet endeksi takip edilecek. G-20 zirvesi başlıyor, Bazı haberlere göre TCMB Başkanı Başçı’nın bir konferansta konuşması bekleniyor. Bugün ayrca güvercin kanatta kalmaya devam eden ECB Başkanı Draghi’nin,  son açıklanan ve pozitif sinyaller veren makro veriler ardından bugünkü basın toplantısı izlenecek. Genel beklenti Draghi'nin güvercin söylemlerine devam etmesi yönünde.
 
Yurtiçi tarafta ise takip edilen en önemli konu FED öncesinde Merkez Bankasının para politikasi uygulamaları olmaya devam ediyor. İstisnai gün ilan edilen Pazartesi günü %7.09 seviyelerine yükselen ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, normal gün uygulanan Salı günü 6.66’ya gerilerken, dün ise 6.62 seviyesinde gerçekleşti. Merkez Bankasının önümüzdeki dönemde 9 Eylül’de ek parasal sıkılaştırma yapacağını hatırlatalım.
 
Ayrıca bazı haberlere göre dün ekonomistlerle yaptığı toplantıda TCMB’nin, net rezervlerle birlikte döviz cinsi zorunlu karşılık ve rezerv opsiyonu katsayısında indirimlerle de döviz likiditesi sağlayabileceğine yönelik sinyalleri ön plandaydı. Öte yandan FED’in çıkış stratejisine yönelik belirsizlik ortamında faizlerin sabit kalacağına yönelik vurgular devam etti.   

Hiç yorum yok: